Hej!
Här kommer ett recept som jag av någon outgrundlig anledning väntat sjukt länge med att fixa. Falafel!
Den stora anledningen till varför det dröjt är nog dock att det kräver sin utrustning för att göra riktigt perfekt falafel. Närmare sagt en köttkvarn! Det kan låta lite wierd, men en köttkvarn är faktiskt det perfekta verktyget för att få till perfekt falafel. Den ska nämligen göras på malda och blötlagda, men inte kokta ärtor. Det enklaste och bästa sättet att mala dem på är då just i en köttkvarn. Det går nog att grovmixa dem i en matberedare, men du vill inte finmixa dem som i en mixerstav eller blender. Då blir det en alldeles för slät och slabbig smet som inte alls får rätt konsistens.
Däremot går det precis lika bra att göra din falafel på gula ärtor som på kikärtor. Det är i stort sett ingen skillnad, annat än kanske någon lätt smakton, som jag personligen inte alls märker av när falafeln väl är kryddad och friterad.
Mitt recept har jag lånat och inspirerats av Zeina från Zeinas Kitchen och hennes nyss bortgångna mamma. Jag känner verkligen enormt med Zeina och förstår helt hur hon känner inför att ha en förälder att tacka för så mycket, inte minst sin matlagning och hur fruktansvärt det kan vara när denne går bort. Så jag tänker att det minsta jag kan göra är att uppmärksamma henne och hur många människor hon genom Zeina (och kanske nu även i viss mån mig) som hon hjälpt att upptäcka hur man gör verkligt fantastiskt god falafel, fyllda av kärleken i att laga och bjuda på fantastiskt god mat!
Det finns några viktiga steg i att få din falafel perfekt:
- Som sagt, koka inte dina ärtor – du ska bara blötlägga dem i minst 12 timmar innan de ska malas.
- Du ska heller inte mixa dem, du ska mala dem, eller hacka dem i småbitar i en matberedare.
- Du kan variera kryddorna lite som du vill, men för den klassiska kryddningen se Zeinas recept, eller följ min lite försvenskade variant.
- Det som gör falafeln grön är nermald persilja och salladslök eller purjolök. Viktigt för att få det som originalet.
- Att blanda ner bikarbonat eller bakpulver i smeten hjälper den att hålla ihop och få rätt konsistens när du friterar och formar den. Viktigt!
- Och sen ska falafel så klart friteras! Det går att ugnsbaka dem också, men det blir inte alls lika perfekt. Att rulla dem i sesamfrön är helt frivilligt, men smarrigt.
Här hjälper en riktigt bra köttkvarn. KitchenAids köttkvarn monteras enkelt på din KitchenAid matberedare, är lätt att rengöra och väldigt kraftfull. Dvs perfekt resultat varenda gång!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂