*I annonssamarbete med Findus Pease*
Hejsan! Hoppas allt är fint med er! Den förra veckan spenderade jag jobbandes från min studio som vi nu haft igång sedan februari och jag känner att jag äntligen börjar vänja mig vid tanken på att faktiskt ha det här stället. Det känns helgalet ärligt talat, att vi faktiskt har en egen studio! Med kök, kontor, förvaringsutrymmen och hela grejen. Ett helt eget ställe.
I flera veckor i maj var jag sjuk i en riktig monsterförkylning och låg hemma mycket, så jag har verkligen längtat tillbaks hit. Det är en lite lustig känsla faktiskt efter att ha jobbat hemifrån i nästan två år nu, att åter igen ha ett jobb att gå till! Jag längtar verkligen till att ha en vardag på det här stället. Laga mat och fota den till lunch, ha möten med spännande människor här, filma roliga klipp till youtubekanalen, eller som nu bara hänga i soffan och lyssna på musik och skriva recept. Sån galen lyx!
Ni kanske minns att jag gjorde ett samarbete med Findus Pease i höstas när deras nya produkter baserade på ärtprotein släpptes. Om inte så hittar ni recepten på mina gyrosburgare, min pokebowl och mina toastadas här! Pease är något så bra som vegokött gjort på främst på vanliga ärtor med ett helt fantastiskt proteininnehåll på typ hela 30 %! Jag kan liksom inte nog börja säga hur mycket som är bra med det. Det är grymt med lite bra alternativ till all soja där ute. Och ärligt talat, 30 % protein? Det är galet mycket.
Nu hörde de av sig på nytt och ville att jag skulle testa deras nya vegobullar som precis kommit ut i butik (de finns till att börja med att hitta i Coops och City Gross butiker) och se om jag kunde hitta på något roligt recept med dem. Så klart jag ville det!
Det finns många färdiga vegobullar på marknaden, men jag var väldigt nyfiken på Peases bullar – i stort sett av samma anledning som jag gillar deras tidigare produkter, de har bra proteininnehåll (16 %) och är ju gjorda på ärtor, till skillnad från det mesta andra i hyllan. Men frågan då – är de goda?
Och ja, det är de! Verkligen. Både smaken och texturen påminner förvånansvärt mycket om hemmagjorda köttbullar, med en tydlig hint av svartpeppar och en saftig och tuggig konsistens. Konsistensen är lite saftigare än många andra färdiga vegobullar, men det tycker jag får dem att bara kännas lite mer hemmagjorda och mindre fabriksgjorda, vilket bara är en bra sak. Med det sagt så gör de sig absolut bäst med en ganska fin stekyta så du får en bra kontrast i texturen. Jag gillar dem skarpt!
Jag tänkte då också att jag skulle ge er ett nytt köttbullsrecept istället för de vanliga veganska köttbullarna med gräddsås eller tomatsås som jag redan gjort till förbannelse här på bloggen. Så här får ni en riktigt enkel och smarrig pastagratäng med vegobullar i gräddsås! Ni kan variera grönsakerna efter tycke i pastagratängen, och välja att utesluta veganosten, men jag tyckte att det här blev jättegott och uppmanar er verkligen att testa! Den går på typ 30-40 minuter att slänga ihop, vilket jag tycker känns helt okej för en vardag. Har du en riktigt stor stekpanna med höga kanter kan du laga alltihop i en enda panna, men annars kan du göra som jag och först steka bullarna och grönsakerna för sig, göra såsen i samma panna efteråt och sedan röra ihop dem med pasta i en gratängform så här.
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂