Hej!
Nu är sommaren verkligen här, om några dagar slutar skolan och semester börjar närma sig. Det är med andra ord verkligen hög tid för grillning! Jag har hållit ett par grillkurser här under maj och har dels tagit fram några nya recept, men också sammanställt en stor grillmeny som jag tänkte att jag skulle dela med er här snart!
Men först vill jag ge er ett riktigt superrecept som jag tog fram särskilt till kursen, ganska inspirerat av maj månads burgare på Bastard Burgers. Det är en grönsaksrätt som antingen kan ätas för sig som en lättare middag eller lunch, men helst ska ses som ett tillbehör till typ grillad tempeh, en formbar färsbiff, vegoköttspett (till exempel de här supergoda srirachaspetten!) eller något liknande.
Tricket för att få till den här rätten är att använda indirekt grillning. Det vill säga att du förbereder en klotgrill med bricketter på bara ena sidan av botten, vilket gör att du har en varmare och en kallare sida av grillen. När du sedan lägger locket på klotgrillen så kan du ha grejer liggandes på den svalare sidan där de inte får någon direkt stekyta, men den varma luften inne i grillen gör att maten bakas, precis s om i en ugn.
Det ger dig möjlighet att först bryna saker över den varma sidan, sedan lägga dem åt sidan, stänga locket och låta saker långbakas. Detta är ett grymt sätt att laga till exempelvis större grönsaker som behöver längre tillagningstid eller grytor och liknande.
Blomkål behöver verkligen typ en timme på sig för att bli mjuk i mitten när man lagar till det på det här sättet, men det ger dig också ett perfekt tillfälle att ingjuta den i mustig röksmak och att överlag ha det trevligt medan maten lagar till sig själv på grillen.
Den här rätten kräver inte en särskilt rökig grill för att bli god, snarare vill du låta den ganska delikata ananas- och jerkkryddade BBQ såsen få utrymme. Har du för mycket rökutvecklande trä eller spån i grillen kan det lätt ta överhanden när du grillar något så länge.
Här är receptet!
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂