Hej!
Hoppas allt är fint med er! Jag sitter i skrivande stund i bilen (i baksätet så klart..!) på väg hem från sommarhuset nere i Skåne där vi spenderat midsommar. Mina svärföräldrar har nyligen byggt ett nytt hus där nere vid Skälderviken och det har verkligen blivit helt fantastiskt. Jag kan knappt tro att jag har sådan lyx att få hänga i ett så fint hus om somrarna nu framöver!
Vi har invigt huset genom att laga en massa god mat och njuta av den i solskenet hela helgen. En av rätterna vill jag särskilt dela med mig av, då jag insåg att jag faktiskt inte har ett enkelt och samlat recept av den här rätten här på bloggen ännu. Jag har skrivit en guide till den perfekta quornfärssåsen och gjort en grönsaksfylld version av den tillsammans med just quorn, och jag har gjort en gräddstuvad version, men faktiskt aldrig en helt enkel och klockren vegansk köttfärssås. Eller vegofärssås, eller vad du nu vill kalla den. När gårdagens sås blev helt jävla awesome så tänkte jag att jag skulle ta tillfället i akt att dela med mig av receptet som jag använder nuförtiden.
Det kommer också att finnas med i min kommande kokbok Vegansk Husmanskost, som kommer ut i augusti och ni kan förhandsbeställa här om ni vill ha receptet i tryckt format också!
Jag toppade den dessutom med en pistou vilket verkligen blev pricken över iet måste jag säga! Pistou är typ en en fransk pesto, fast utan nötter och parmesan. Det är helt enkelt basilika och lite andra valfria örter som finhackas ner med en massa vitlök och olivolja. Här rev jag också ner zesten från en halv citron och pressade i lite citronjuice också. Det blev verkligen så jävla gott tillsammans med köttfärssåsen och gjorde den både fräshare och örtigare! Det perfekta sättet att göra såsen lite vuxnare utan att barnen för den sakens skull behöver välja att ha på den och därmed göra såsen ”grönare”. Jag slog dessutom ett slag för matsvinnet och gjorde pistoun mestadels på morotsblast den här gången! Det påminner lite om persilja, fast smakar kanske lite mindre. Nerhackat så här med basilikastjälkar och en massa goda kryddor blir det dock finemang och man märker ingen skillnad alls.
En rolig sak med köttfärssås (vegansk eller inte) är att den faktiskt på nytt gick upp på toppen av listan över svenskarnas favoriträtter i 2019 års upplaga av matrapporten! Förra året fick den ge vika för kyckling med tillbehör, men nu är den alltså tillbaks på toppen igen. En av teorierna bakom varför den förblivit så populär är roligt nog just att den är så lätt att vegofiera, och att den därför, till skillnad från kycklingen, rider på vegovågen! Vegetarisk mat i allmänhet ligger dock än så länge bara på plats 7 på listan. Ni hittar hela rapporten här, det är en massa intressant läsning!
Servera den veganska köttfärssåsen med nykokt spagetti eller penne pasta och toppa varje tallrik med pistou som du ställer fram på bordet så alla får ta själva.