*I Samarbete med WWF och SOK*
Hej!
Idag har jag glada nyheter! I torsdags så skickades äntligen boken Vego i världsklass till tryck! Jag har jobbat med recepten och texterna till den här boken ända sedan i juli förra året så det känns helt fantastiskt att den äntligen är klar och att det nu bara är trycket kvar innan den finns i verkligheten!
För er som inte hört talas om Vego i världsklass tidigare så kan jag berätta att det typ är det coolaste projekt jag någonsin varit delaktig i. WWF och Svenska Olympiska Kommittén (SOK) har ett projekt tillsammans som heter Vego i världsklass och som syftar till att lyfta upp hållbar och växtbaserad träningsmat. Projektet finansieras av Postkodlotteriet och sträcker sig över fyra år och går bland annat ut på att producera den här boken, på att sedan laga en massa god växtbaserad mat åt olympierna när de är ute på tävlingar, på att sammanställa en massa forskning om hållbar vegomat och mycket, mycket annat! Ni kan läsa mer om det här i ett tidigare inlägg jag skrivit.
Men själva boken då? Vad finns i den? Väldigt mycket är svaret!
Det här är en riktig träningsmatsbibel! Den är skriven av mig i samarbete med Linda Bakkman, nutritionist på SOK och Anna Richert, matexpert på WWF Sverige. Den innehåller ca 350 sidor!
I första kapitlet går Anna Richert igenom ALLT du kan tänka dig undra om mat och hållbarhet. Hur ska vi egentligen tänka kring biologisk mångfald? Hur dåligt är kött för klimatet och varför? Vad ska man välja om man vill äta så ansvarsfullt som möjligt? Vilka märkningar finns det och vad betyder de? Ja i stort sett ALLT du någonsin undrat om mat och klimat finns med. Otroligt mäktigt!
I det andra kapitlet djupdyker Linda Bakkman i det här med maten och näringen. Utan att försköna något går hon igenom alla utmaningar och möjligheter med växtbaserad kost och träning ur ett näringsperspektiv. Hur ska man tänka kring alla viktiga näringsämnen som järn, folsyra, B12 och omega 3? Hur viktigt och hur svårt är det att få sig protein? Hur ska man tänka kring fibrer och kolhydrater beroende på hur hårt man tränar? Hur mycket protein behöver man egentligen, och inte minst – får man i sig allt man behöver för att prestera på en olympiers nivå utan kött? ALLA svar finns med!
Sen kommer ett helt kapitel om råvaror, tekniker och metoder för att lyckas med all denna nya matlagning som jag har skrivit. Anna och Linda har sedan också fyllt på med massor av kommentarer kring näring och hållbarhet kring råvarorna vilket resulterat i ett av de bästa uppslagsverken för smart mat ni kan lägga händerna på. Här går jag igenom allt du behöver tänka på för att bli en mästare i köket och slippa kompromissa mellan bra mat och god mat. Min ambition har varit att ta den vanliga träningsmaten som allt för ofta bara består av ångkokt broccoli, vitt ris och okryddade kycklingbröst och göra RIKTIG och JÄVLIGT GOD mat av dem.
Vilket osökt leder oss in på den största delen i boken. De 120 (!) recepten på frukost, mellanmål, uppladdningsmål, återhämtningsmål, luncher, middagar och efterrätter som jag stått i månader och slitit med att utveckla! Det första receptet tog jag fram för nästan exakt ett år sedan och det är fantastiskt att se dem i verkligheten nu. Ca 90 av recepten är mina och de kvarvarande 30 recepten är skapade av SOK:s kockar som brukar följa olympierna i fält och av Adam Lund, två i Sveriges Mästerkock 2018 som också hjälpt till. De har mestadels tagit med några av olympiernas favoriträtter samt lagat en del lakto-ovo-vegetariska recept då jag ju är vegan och fokuserar på sådana recept. Det var viktigt för oss att ha en så bred bok som möjligt så att den är användbar för alla, oavsett om man äter ost eller inte. De absolut flesta recepten är dock utan mejerier och de få mejerier som finns visar också tydligt på hur mycket högre klimatavtrycket blir med mejerier i rätterna, vilket jag tycker är en viktig poäng då folk ofta inte känner till detta!
Allt som allt, en fantastisk bok som ni verkligen MÅSTE köpa om det är så att ni har det minsta intresse av växtbaserad matlagning, hållbarhet och träningsmat!
Ni kan förhandsboka den här, och den släpps 10 augusti!
För att fira att boken nu skickats till tryck så delar vi här med oss av ett av recepten från boken, en supergod grönkålstabbouleh med tempehkebab! Jag rekommenderar verkligen att ni försöker använda tempeh gjord på gula ärtor eller liknande när ni gör den här. Att göra tabbouleh på grönkål och mathavre istället för persilja och bulgur gör den både matig, närodlad och riktigt, riktigt näringsladdad!
Och jo – nämnde jag att alla recept i boken både är närings- och klimatberäknade? Den här rätten har ett avtryck på 0,3 kilo CO2 per portion (som jämförelse får en rätt släppa ut max 0,5 för hålla sig inom planetens ramar enligt WWF:s One Planet Plate så detta är jättebra!).
Den här också dessa näringsvärden per portion. En vuxen och hårt tränande person behöver få i sig ca 20 g protein per måltid, så detta e ju lugnt!
Energi 700–900 Kcal · Kalorier 94 g · Protein 37 g
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂