I fredags, till min Champignions au vin, gjorde jag riktigt jävla lyckad klyftpotatis. Jag tänkte dela med mig av mina trix, men mest ville jag bara skryta med bilden på dem. Vackra va?:D
Här är 10 tips för att få dem riktigt fina:
1. Lämna skalet kvar och använd bara fast potatis
2. Klyfta dem i lika stora bitar. Undvik framförallt för stora bitar.
3. Snåla inte med oljan. Jag använder helst och främst rapsolja vilket ger en god och naturell smak. Olivolja går, men kan ta över lite. Mkt olja är viktigt, inte bara lite för smakens skull, du vill ge dem en rejäl stekyta, nästan frityraktig, och för det krävs fett. Vill du ha nyttigare mat, ät något annat.
4. Vill du krydda så gör gärna det. Det är gott med timjan, rosmarin, paprikapulver, vitlök och så klart svartpeppar. Men det är också precis lika gott att bara köra salt och peppar!
5. Ett måste är dock salt, en rejäl nypa, och nykrossad svartpeppar, också det en rejäl nypa.
6. Vill du lyxa till det hela så släng med några hela vitlöksklyftor som får rosta med, gärna många.
7. Använd en stor plåt med bakplåtspapper. Du vill att alla potatisar ska ha kontakt med plåten eller formen och ligga fritt. Ligger de ovanpå varandra lagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.
8. Grädda hårt och kort. Riktlinjen för en vanlig ugn är 235 grader i 25 minuter. Har du varmluftsugn kan du minska till 225 grader.
9. Du behöver inte vända potatisarna om du inte vill. De kommer få fin färg på både under och ovansidan ändå med denna teknik.
10. Gör alltid mer än vad du tror kommer att gå åt. Det går alltid åt.