När hösten närmar sig får jag ofelaktigt ett särskild sorts kli i fingrarna. Det är skogen som ropar på mig. Kantareeeeelleeeer, låter det. Svaaaaaaaamp. Karl-Joooooohan! Karl-Joooohan! Ungefär som den där barbröstade maoriern i Lokareklamen. ”Meloooonas! Melooonas!”
Det finns bara ett sätt att rå bot på det och det är att ge efter, vilket jag glatt gjorde samma helg som vi var ute i Roslagen på den där kräftskivan. Som det visade sig så fick jag dock varken tag på kantareller eller meloner på min lilla exkursion på lördagsförmiddagen men däremot ett par kilon Karl-Johansvamp, varav några var riktigt skamlöst fina, som ni kan se på bilden här bredvid. Jag avnjöt en mycket fin stund efter hemkomsten med rensande och hackande tills mina stora fina soppar hade förvandlats till godbitar redo att ätas. En tredjedel fick bli min lunch och resten förvällde jag och frös in dagen efter när vi kom hem. De ska bli en risotto eller liknande senare i höst.
Receptet på smörstekta Karl-Johansvampar har jag fått ifrån Jamie Olivers ”At Home” där han och hans mentor Gennaro är ute ett helt avsnitt och plockar och lagar till svamp. Det såg så galet gott ut när de lagade det att jag inte hade något val. Kort och gott så steker man svampen i en massa smör, chili och vitlök. Nuff said 😉