För några månader sedan gjorde jag ett samarbete med Linas Matkasse där jag testade deras kasse i två veckor för att utvärdera det. Vad jag tyckte om den grejen kan ni läsa i det här inlägget, men en av de grejerna jag kanske mest tar med mig ifrån det är det här helt fantastiska receptet på en av mina favoriträtter – pad thai. Det är min standardgrej att beställa när det vankas thaikiosk eller restaurang och jag måste säga att det känns helt awesome att kunna laga den minst lika god själv hemma, och dessutom på ungefär samma tid!
Receptet går att variera. Det här grundreceptet innehåller en hel del ägg, så om du vill göra det veganskt så rekommenderar jag dig att kanske smula sönder lite silkestofu och blanda ner istället tillsammans med lite extra majsstärkelse i dressingen för konsistensen. Det går också att ha i hela bitar med friterad tofu om man vill ha rätten lite bitigare, men jag tycker verkligen inte att det behövs.
Som sagt, all receptcredd till Lina och hennes testkökskockar!
*Edit våren 2017* – Nu har jag tagit mig i kragen och gjort en egen och vegansk variant på den här pad thaien som ni hittar här!
[hr]
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Pad thai, 4 portioner
- 1 liten burk böngroddar
- 250 g vanliga risnudlar
- 1 medelstor bit färsk ingefära (ca 3 msk)
- 3 vitlöksklyftor
- 4 ägg
- 3 lime
- 150 g salta jordnötter
- 1 orange paprika
- ett litet knippe färsk koriander eller mynta (beroende på smak)
- 250 g pak choi eller salladskål
- 1 rödlök
- 2 msk vitvinsvinäger
- 4 ½ msk japansk soja
- 3 msk flytande honung
- 2 tsk sambal olek
- rapsolja till stekning
- Börja med att koka risnudlarna enligt recept på påsen.
- Blanda därefter ner finriven ingefära, 1 grovhackad vitlöksklyfta, honung, vitvinsvinäger, sambal olek, soja, limejuice från 2 lime och 100 g jordnötter i en mixerskål och mixa till en hyfsat slät dressing.
- Skiva rödlöken, pak choien och paprikan tunt. Öppna och häll av burken med böngroddar. Grovhacka resten av jordnötterna och klyfta den sista limen och ställ åt sidan.
- Värm en stor stekpanna eller wok på hög värme med lite olja och woka snabbt rödlöken och paprikan tillsammans med de två andra pressade vitlöksklyftorna i någon minut. Tillsätt därefter äggen och rör så att de blandas om. Du kan behöva ta av woken från plattan till och från så de inte bränns om du har för varmt.
- Efter ca 30 sekunder så blandar du i pak choien, böngroddarna och jordnötsdressingen och rör runt så allt blandas och blir varmt.
- Avsluta med att röra ner nudlarna och koriandern eller myntan och blanda väl. Klart! Tar typ fem minuter på spisen efter att du hackat och förberett allt. Servera med limeklyftorna, de hackade jordnötterna och lite extra soja. OCH ÄT MED PINNAR FÖR GUDS SKULL.