Hej vänner!
Hoppas att allt är fint med er! Idag har jag ett riktigt roligt nytt samarbete att presentera för er! I tre filmer och recept här framöver ska jag djupdyka ner i den otroligt goda och smarta produkten Bärta tillsammans med Bärtas skapare Pia Qvarnström, som vissa av er kanske känner igen från Food Trucken Mögel som åkte runt på Stockholms gator för några år sedan och serverade fermenterad streetfood.
Bärta är typ som tempeh, dvs fermenterade baljväxter som ser lite ut som en vit kaka med hela bönor i och som steks och används på samma sätt som tofu eller som köttbitar. Skilnaden är att Bärta dels är gjord på ekologiska gula ärtor istället för den vanliga sojabönan, men att ärtorna dels inte skalas vilket annars är vanligt och att de dels groddas innan de fermenteras ihop till en solid kaka. Det gör att Bärtan dels är mycket näringsrikare än vanlig tempeh, men också att den blir betydligt mycket saftigare och mustigare. Det är helt enkelt tempeh 2.0! Och som sagt dessutom gjort helt och hållet på svenska och ekologiska råvaror! Och nämnde jag att det är JÄVLIG GOTT? Det är helt enkelt den perfekta råvaran om du frågar mig.
Jag är verkligen en fan boy. Så jag ska inte ens försöka vara partisk här. Jag älskar Bärta och tycker att allt Pia gör är fantastiskt. Så när hon hörde av sig och ville ha hjälp med att marknadsföra Bärta så var det en no brainer för mig.
Bärta finns i dagsläget i tre olika produkter. Dels en naturell helbit, som vi använder i det här inlägget. Det är alltså en okryddad stor bit Bärta på 360 gram, ca 2,5-3 cm tjock och kanske 20×25 cm stor. Du kan antingen skiva den, tärna den eller steka, baka eller grilla den hel. Du kan bräsera den i fond som vi gör här i videon eller marinera den i till exempel en BBQ sås. Väldigt mångsidig!
Dels i färdigtärnad chili och lime marinerad bitar och så dels i färdiga hamburgarformer, marinerade med en superumamirik marinad. Alla tre är jättegoda, och vi kommer att djupdyka ner i de här andra två produkterna i senare inlägg och videos.
Men nu först till helbiten. Vi måste liksom ta in det faktum att det här faktiskt är den första riktiga vegosteken på marknaden! Dvs någonting stort och biffigt som du kan lägga på grillen, ge riktigt mycket kärlek och snacka om innertemperaturer på som inte är en rotselleri! Hur fantastiskt är inte det? Jag kan inte bärga mig tills jag kommer igång i köket för att experimentera med den här produkten. Den är GRYM.
Men, innan vi går in på receptet. Hur får du tag i Bärta?
Jo det är enkelt! Du kollar på den här listan om de finns nära dig (de finns bland annat via Mathem.se!) eller så ber du din mataffär ta in det! Alla butiker kan beställa direkt ifrån Bärtas egna fabrik i Karlshamn, men det är inte alla butiker som i dagsläget känner till Bärta – så, be din lokala matbutik höra av sig till dem och beställa in! Visa dem den här videon och det här inlägget och säg åt dem att det är det bästa sedan skivat bröd. Och sen köper du upp allt de tar in så att de tar in mer! Svårare än så är det inte!