Hej!
Som ni kanske såg förra veckan så har jag just nu ett samarbete med otroligt grymma Bärta där jag testar deras nya produkter och i tre videos tillsammans med Bärtas grundare Pia Qvarnström ger er ett gäng riktigt goda recept på hur ni kan naila de olika produkterna på bästa sätt.
Förra veckan lagade vi pepparstekt Bärta i helbit med en knaprig rösti och en riktigt svullig svampsås gjord på skogssvamp. Den här veckan gör jag det jag är bäst på och lagar hamburgare!
Bärta har nämligen utöver sin klassiska tempehliknande helbit och sina chili limemarinerade tempehbitar också en burgare där de helt enkelt fermenterat bärtabitarna i form av en hamburgare, vilket resulterar i en riktigt unik produkt. Efter att gulärtstempehn fermenterats i form så marinerar de den också i en riktigt mustig umamibuljong med bland annat tamarisoja, paprikapulver och espresso! Resultatet blir en supersaftig, ganska tunn, riktigt umamistinn och jättenyttig vegoburgare, olika någonting annat jag smakat. Perfekt för dig som vill ha en riktigt grym vegoburgarupplevelse utan att behöva köpa de här nya ”köttiga” vegoburgarna, som jag vet att en del tycker är lite för köttlika.
En annan fördel med denna är att i och med att den är ganska tunn så kan man med fördel köra en dubbelburgare, vilket ju alltid är kul!
För er som inte läste det förra inlägget så kan jag snabbt berätta att Bärta i grund och botten är en tempeh, vilket är en indonesisk teknik för att med hjälp av en svampkultur fermentera ihop hela baljväxter till en tjock kaka som blir både fast och får bra tuggmotstånd samt blir riktigt nyttig. Låter det konstigt med en svampkultur? Det är samma process som när man gör mögelostar, så så konstigt är det inte. Bärta däremot gör dels sin tempeh på gula ärtor istället för soja, och så både groddar de ärtorna innan de fermenteras och låter skalet sitta kvar på dem, vilket man annars inte brukar göra. Detta gör slutprodukten ännu näringsrikare då den både är en fullkornsprodukt och groddningen frisätter fler näringsämnen. Den blir också betydligt mycket saftigare än vanlig tempeh, vilket är ett sjukt plus i min bok, för tempeh tenderar ibland att bli torr och lite mjölig. Vilket är det sista Bärta är.
Bärta går inte alltid att få tag i i butik än så länge, MEN de flesta butiker kan ta in dem om de kontaktar Bärta direkt och beställer från deras fabrik. Information om hur det går till kan ni läsa här!