Hej!
Som ni säkert vet om ni följt bloggen ett tag så rent ut sagt älskar jag indiska rätter av olika slag. Tikka Masala, Palak Paneer, Kofta Masala, Korma och Onion Bahji är rätter jag redan har recept av här på bloggen, ofta i flera olika varianter och som jag lagar rätt så ofta här hemma. Det tog dock flera år innan jag lärde mig hur jag på bästa sätt skulle få ut mesta möjliga smak ur de olika kryddblandningarna, vad jag skulle använda dem till och hur jag skulle få rätt konsistens på de olika grytbaserna. Jag är ingen expert, men känner ändå att jag fått hyfsad bra koll än så länge.
För att du ska få fram mesta möjliga smak ur torkade kryddor så behöver du ”väcka” dem med fukt och värme. Torkade malda kryddor behöver få tillbaks sin fukt för att smaka riktigt bra och ju längre de får värmas upp desto mer smak får du ofta ut av dem. Ofta rostar man hela kryddor innan man maler dem för att få ut mesta möjliga smak ur dem, men att ta hela kryddor och steka i oljan i början av en indisk gryta gör att du får fram är också ett vanligt sätt för att få fram ännu mer smak.
Därför är det viktigt att hela kryddor (som till exempel kanelstänger, spiskumminfrön eller lagerblad) som du använder får steka med i oljan från början när du gör en indisk gryta, och att du låter dina malda torkade kryddor steka med i oljan tillsammans med löken och få tid att utveckla sina smaker genom att koka såsen ganska länge. Om du bara rör ner kryddorna i såsen och sedan kokar för kort tid så kommer det snarare bara att smaka torrt och tråkigt då kryddorna inte får tid att utveckla sina smaker.
Just för att kryddorna spelar så stor roll i det indiska köket så kändes det som ett perfekt recept att öppna upp mitt nya samarbete med Kockens med! Kockens har massor av goda kryddor, varav flera är ekologiska och som gör matlagning superenkelt och gott. I ett par recept här nu framöver på bloggen ska jag dela med mig av några av mina bästa och favoritkryddningar för att göra vegansk mat jävligt god!
Den här första grytan, Chana Masala är en klassisk indisk kikärtsgryta som smakar rostad lök, spiskummin, bockhornsklöver, koriander och lime. Den är riktigt mustig och god! Bockhornsklöver är en av de viktigaste ingredienserna i vanlig gul curry, och då bockhornsklöver kan vara lite klurigt att få tag i så använder jag vanlig gul curry i det här receptet istället. Det går lika bra och gör det snäppet enklare att få tag i alla ingredienser.
Chana betyder för övrigt kikärtor och masala betyder typ kryddblandning, så chana masala betyder helt enkelt kryddig kikärtsgryta typ!