I veckan hade jag den stora äran att få bjuda in vår kultur, demokrati och idrottsminster Amanda Lind till studion för ett samtal om flera av mina hjärtefrågor. Jag passade också på att lära henne att göra vegansk auberginesill på två olika sätt.
Kan man fira en riktig jul utan kött på julbordet? Kan bönder och veganer mötas i ett vettigt samtal om hur vi löser klimatkrisen? Kan idrottsrörelsen lära sig något av The Game Changers och Vego i Världsklass och har de något ansvar att lyfta hållbarare dieter nu när köttet uppenbarligen inte längre behövs för att prestera?
Detta och mycket mer pratade vi om medan vi lagade vegosill och snackade i den hittils längsta videon på Jävligt Gotts Yoububekanal hittils!
Filmen har ni här uppe och receptet på sillen har ni här:
SENAPSSILL 45 MIN + 8 H MARINERING, 1 ST 1,5 DL BURKAR
Ingredienser Senapssill
- ½ stor aubergine
- ½ rödlök
Lagen:
- 1,25 dl vatten
- 0,5 dl ättiksprit (12 %)
- 0,75 dl socker
- 3 grovt krossade kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 3 kryddnejlikor
Senapssåsen:
- 1 dl rapsolja
- 3 msk skånsk senap
- 2 msk socker
- 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också!)
- 1 dl hackad dill
- vitpeppar
- salt
Gör så här:
- Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
- Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
- Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
- För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
- Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
- Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
- Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen.
- Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål.
- Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
- Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
- Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen från löken och auberginen.
- Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.
Lite så här, fast med sillbitar i!
VÄSTKUSTSSILL 45 MIN + 8 H MARINERING, 1 ST 2,5 DL BURKAR
Ingredienser citronsill:
- ½ stor aubergine
- 1/2 dl färska dillkvistar
Lagen:
- 1,25 dl vatten
- 0,5 dl ättiksprit (12 %)
- 0,75 dl socker
- 1 lagerblad
Västkustsås:
- 2 dl vegansk majonnäs eller havrefraiche
- 3 msk tångcaviar, blandade färger
- ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 dl hackad färsk dill
- 1 finhackad liten rödlök
- salt och svartpeppar
- Olivolja
Gör så här:
Sillen
- Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
- Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
- Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
- För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
- Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
- Blanda auberginen och dillen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
Såsen
- Hacka löken och dillen
- Blanda ihop alla ingredienser till såsen
- Häll av lagen och blanda ner auberginefiléerna i västkustssåsen
- Låt dra i någon timme innan servering