Hej vänner!
Nu har det ju gått några veckor in i januari och det här är egentligen ingen nyhet, men jag skriver det ändå: Det blir ett år till med Bastard Burgers och Jävligt Gott!
Jag är så otroligt jävla peppad på det här alltså. Det här årets samarbete med Bastard Burgers har varit fantastiskt. Vi har satt en helt ny nivå för hur och vad veganska hamburgare kan och borde vara. Vi har nått ut till hundratusentals människor och fått dem att äta klimatsmartare och djurvänligare och inte minst bevisat att det är fullt möjligt att äta både Jävligt Gott och hållbart på samma gång!
En annan otroligt cool effekt av det här samarbetet är det resultat det har fått för och i Bastard Burgers verksamhet. Under det här året så har Bastard Burgers gått ifrån att vara ett gäng Norrländska kaxiga uppstickare till att mer eller mindre dominera den svenska lyxburgarmarknaden och går ut med hela 28 restauranger igång vid årsskiftet. Mer än någon annan hamburgerkedja som inte slåss i Max/McDonaldsskiktet! De har tagit en marknadsledande position inte bara genom att vara jävligt duktiga på att starta restauranger utan att erbjuda kvalitét, inte bara bland köttet vilket de var bra på tidigare utan även inom det veganska sortimentet. De är dödligt seriösa i sin satsning på vego och det har gett resultat! För mig, och för många andra har Bastard Burgers blivit synonyma med seriöst vegankäk.
På kuppen har de lyckats minska sitt relativa klimatavtryck per restaurang med hela 33 %! Det är en enorm ansträngning. Samtidigt som de har fördubblat mängden restauranger i verksamheten så har de alltså lyckats minska klimatavtrycket per restaurang med en tredjedel! Så klart beror detta på att en stor andel av burgarna som säljs nu är veganska, men också på att de har ett väldigt ambitiöst klimatarbete i övrigt där de klimatkompenserar för varje köttburgare som säljs, jobbar bara med certifierad kyckling och under 2020 ska börja arbeta smartare med sitt matsvinn.
Och inte minst. Idag är nästan var femte burgare som säljs inom hela Bastard Burgers VEGANSK. På vissa restauranger så är VAR TREDJE BURGARE VEGANSK! Inte bara ”inte rött kött” som Max siktar på, utan VEGANSK. Det är resultatet ni får när ni inte kompromissar med smak, utbud och ambitionsnivå. Det är förändring.
Jag är Så. Jävla. Stolt över det här samarbetet och det vi gör tillsammans och otroligt tacksam över att få jobba ett år till med det här gänget. Nu jävlar så kör vi.
Och först ut i år är Jävligt Korea! Den går att få både vegansk och med kött (de har mer eller mindre slutat att försöka överglänsa mig med köttsignaturer nu, så mina kreationer går att få oavsett om du äter kött eller ej. Vet inte jag ska vara stolt eller lite olustig över den grejen, men det är ju onekligen ett fint betyg för mina burgarskills!) och innehåller kimchi, gouchujang, sesampicklad gurka, limeaioli och picklad rödlök.
Och den är stört god, och inte minst väldig enkel att göra själv. Både vegansk kimchi och gouchujangsås kan du köpa färdig i butik. Se till att du köper en kimchi utan fisk bara, jag brukar köpa den från märket Risberg, den är bra och fiskfri! Resten slänger du ihop på ett kick, framförallt om du köper färdig vegansk majonnäs.