Fan alltså. Grillsäsong och sommar. Finns det något bättre? Det här är utan tvekan min favoritsätt att laga mat på. Ute i naturen, lite lagom småintensivt och utmanande att få till rätt temperatur på grillen, roliga marinader och inte minst, den fantastiskt goda smaken av eld och rök.
I det här receptet så vill jag dock ta det ÄNNU ett steg längre och ta in försommaren i rätten! Vi var i sommarstugan i helgen och där är det just nu så galet lummigt att det nästan inte är samt. Det växer blommor överallt, rabatten sprirar av ogräs och i skogen skjuter träden skott och fåglarna sjunger som om deras liv hängde på det. Vilket det ju delvis gör. Eller åtminstone deras ofödda fågelungars liv 😛
Jag kände mig sjukt inspirerad så jag bestämde mig för att ta in de elementen i maten. Sundqvist som jag gör det här receptet tillsammans med är huvudimportör av Globalknivarna i Sverige och ”uppdraget” för dagens recept var att använda deras smidiga grillsett med en snygg, lång och smal kniv och en tandad grillgaffel på något sätt i tillredningen. Den typen utrustning används ofta för att grilla och transchera stora köttbitar, så jag tyckte att det kändes perfekt att använda Bärtas nya tempeh i helbit, en riktig jättebit av tempeh som går att grilla och röka precis som en bit bringa på grillen.
Till den serverade jag stuvad kirskål från grönsakslandet, ett supervanligt ogräs som faktiskt påminner lite om spenat i sitt användningsområde. Den smakar inte riktigt lika mycket, men om du vitlöksstuvar den som jag gjorde här blir det galet gott. Du kan med fördel slänga ner några små späda skott av nässlor i stuvningen också. De smakar faktiskt galet gott!
Jag toppade också min potatissallad med olika ätbara blommor. Om du vill ha inspiration kring mer sådana ätbara grejer rekommenderar jag varmt Niki Sjöbloms bok ”Viltplockat” där han visar massor av goda saker du kan hitta och äta ur naturen.
Och sist så marinerade jag och rökte tempehn i granskott! Det blev en fin och subtil smak av skog. Supergott!