I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Hej!
Jag hoppas allt är bra med er! Idag har jag ett nytt väldigt smarrigt recept till er i samarbete med Ta Fram Det Bästa. Det är en riktig japansk comfort klassiker, Okonomiyaki!
Okonomiyaki är en kålpannkaka som vanligtvis görs med en massa ägg, bacon, bonitoflingor (dvs torkad tonfisk) och en massa andra relativt obskyra smaksättare. Men jag har tagit på mig att göra en lite enklare version på råvaror som jag tror att de flesta av er lätt får tag på. Jag har ju, min vana trogen, dessutom veganiserat receptet så ni slipper använda er av ägg, fisk eller bacon för att kunna njuta av denna fantastiska kreation!
Riktig okonomiyaki använder dashi som huvudsaklig vätska i pannkakan. Du kan göra egen vegansk dashi genom att koka upp vatten med shiitakesvamp och kombu, låta svalna och sedan smaksätta med kikkomansoja. Men då jag ville göra en enklare version så skippade jag detta steg helt och kryddade min pannkakssmet med kikkomansoja och rostade norialger istället. Det blev jättebra, men om du vill så kan du ju byta ut havredrycken och kikkomansojan i receptet mot hemmagjord dashi!
Kikkomansojas fermenterade umami och sälta är verkligen nyckeln till att få till den här rätten på bästa sätt. Den ger både djup och sälta till själva pannkakan, men också till såsen som du toppar pannkakan med. Dessutom är den en hantverksprodukt utan några konstiga tillsatser. Bara, soja, vete, salt och vatten!
Klassisk okonomiyakisås består av en blandning av kikkomansoja, ketchup, worchestershiresås, ostronsås och socker. Men då både ostronsås och worchorsi…. innehåller fisk så hoppade jag över dem. Det finns alternativ till ostronsås, men den är inte så lätt att hitta. Istället använde jag TABASCO® för att ge såsen min egna twist!
TABASCO® är gjord på chili som fått fermentera i tre år och därmed fått en helt unik djup syra och styrka som funkar sjukt bra som smaksättare i sådana här såser. Du får inte bara hetta, utan också syra och lite extra umami.
Sist så har jag då så klart också tagit bort äggen ur min okonomiyaki. Vanligtvis är den som en mix mellan omelett och pannkaka, men jag valde att gå helt och hållet på pannkaksspåret. Om du vill kan du ha i lite svart salt för att ge en lite äggigare karaktär till din veganska okonomiyaki, men jag tyckte att det smakade fint utan!