I samarbete med Bärta
Hej vänner!
Jag hoppas att allt är bra med er! Själv är jag dunderallergisk. Våren är fantastiskt på nästan alla sätt och vis. Men just pollenallergin den för med sig skulle jag verkligen kunna klara mig utan. Häromnatten så kunde jag knappt sova för att mina ögon kliade så mycket…
Men, det börjar dock bli varmare och ljusare! Det gör enormt mycket för mitt humör efter den här oändliga och beckmörka vintern vi haft bakom oss. Idag när jag lagade den här rätten lyste solen rätt in på köksbordet och gjorde det väldigt utmanande att få bra bilder som inte bara exploderade av högdagrar och orangea (hur böjer man ordet orange egentligen..?) solstrålar. Men jag klagar inte. Jag tar hellre sol än mörker!
Under våren så har jag teamat upp med Bärta på nytt för att ge er ett gäng riktigt schyssta och klassiska husmansrecept baserade på deras fantastiska produkter. Jag är som ni kanske vet ett enormt fan av Bärta och deras otroligt saftiga och goda tempeh gjord på groddade, ekologiska och svenska gula ärtor. Det är på många sätt det perfekta veganska proteinet för alla dem som inte vill käka rena köttimitationer, men som fortfarande vill ha bra tuggmotstånd, saftighet, umami och bra näringsvärden. Helt enkelt en dunderprodukt.
I tre recept ska jag visa olika sätt att använda deras tempeh, och först ut är ett recept på panerade schnitzlar! Bärtas tempeh blir som godast om den får ligga och marinera ett tag så tempehn suger åt sig smak, fett och vätska. Den är lite känslig för att stekas torr, och på det här sättet så garanterar du ett saftigt innandöme. Marinaden kan dessutom användas som paneringsvätska, istället för ägg, så du slår två flugor i en smäll!
Till schnitzeln slängde jag ihop en kall sås med persilja och pepparrot och råstekte potatis. Hur gott som helst!