Hej! Jag hoppas allt är fint med er! I tre nedslag här under juni så har jag teamat upp med Scanpan för att ge er några riktigt schysst och enkla tips på hur man kan minska sitt matsvinn därhemma.
Visste ni att 1/3 av all mat som produceras i världen slängs istället för att ätas upp? Mycket av det svinnet sker redan tidigt i processen, med fula morötter som går direkt till tippen, eller skadade råvaror i transporter, men i Sverige är det faktiskt så att hushållen står för 73% av matsvinnet! Restauranger och matbutiker har mycket större möjligheter att jobba strategiskt och systematiskt med matsvinnet så det blir faktiskt så. Och en av de vanligaste anledningarna till att det slängs så mycket hemma är att alla de där små slattarna av halva grönsaker, halvätna burkar och påsar med vegokött som inte räcker till en hel portion bara ligger och blir dåligt.
För att minska det matsvinnet har jag tre enormt bra tips!
- PLANERA! Om du vet att du inte kommer använda en hel burk på en gång. Planera för att använda den andra halvan i morgon. Svårare än så är det inte!
- FRYS! Fryst mat håller mycket längre, och att köpa frysta grönsaker, eller att tärna och frysa dina egna grönsaker gör att du inte behöver oroa dig för att ta halva paketet, för resterna håller sig och behöver inte tinas upp.
- GÖR PYTT! En pytt i panna är världens bästa sätt att koka soppa på en spik. Med bara några få slattar av diverse olika grejer så kan du enkelt laga till en festmåltid.
Ett av de bästa tipsen för att göra en riktigt god pytt i panna är att ha en riktigt bra stekpanna. Du ska ju trots allt steka allt i pytten, och om du har en panna där råvarorna inte fastnar och stekts jämt så blir livet så mycket enklare! Jag har jobbat med min Scanpan TechnIQ i över ett år hemma nu och jag ÄLSKAR DEN. Den påminner lite om en tunn gjutjärnspanna i det att den har en lite stadigare kropp och en yta som påminner väldigt mycket om en riktigt välinstekt gjutjärnspanna. Den värms upp lite långsammare än en vanlig tunn stekpanna, men håller värmen väldigt bra och jämnt vilket både minskar risken för att bränna maten, men ger en fantastisk stekyta. Jag kan varmt rekommendera en!
Men pytten då? Hur gör man en top notch pytt i panna?
Jo! Så här!