Hej!
För flera år sedan var jag på Café Piastowiavska som jag tror fortfarande ligger kvar på Tegnérgatan och käkade en rätt som jag bara inte lyckats få ur huvudet sedan dess. Jag har lagat den några gånger till och från själv, men av någon anledning inte skrivit om den här på bloggen.
Polsk husmanskost kanske inte slår en som det första man skulle tänka på om man skulle ge sig ut på jakt efter bra vegokäk. Men tji! Kanske beror det på att husmanskost generellt baseras på det som fanns tillgängligt för gemene man back in the days, och det var ganska sällan kött i större mängder. Så stora delar av den europeiska husmanskosten, och framförallt den östeuropeiska och nordiska, baseras ju ofta på olika typer av rotsaker, inläggningar och sånt som går att få tag på från naturen. Självklart också med inslag av kött och mejeriprodukter, men långt ifrån bara.
Den här rätten hade något snyggt polskt namn som jag inte minns, men kombinationen var ganska lustig, men svingod. Råstekta potatisrösti och någon sorts polsk stekost (som jag bytt ut mot halloumi – funkar perfekt) och sedan en mustig och senapskryddad svampstuvning, lite lik den i en rysk biff stroganoff. Det är en fet och mustig rätt som passar perfekt till ett glas rött vin. Jag har bara gissat mig till receptet, så om det inte är perfekt så ber jag om ursäkt till det polska folket!
Polsk svampstuvning med halloumi och rösti
DELA INLÄGGET
Relaterade taggar:Teman
Kommentera gärna!
Prenumerera
Logga in
7 Kommentarer
Mest röster
Nyast
Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer