I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Det börjar dyka upp allt fler balla veganska alternativ till fisk, men tyvärr är fortfarande många av dem dyra eller svåra att få tag på. Då kan det vara nice med en enkel och riktigt god röra som du enkelt slänger ihop för att göra egna veganska tunamelts, helt utan ovanliga halvfabrikat över huvudtaget!
En tunamelt är helt enkelt en rostad toast med tonfiskröra i mitten. En väldigt god idé! Och tack och lov rackarns enkelt att göra vegansk också.
I det här receptet använder jag mosade kikärtor som blandas med krossade norialger för att få till en konsistens och smak som påminner lite om tonfisk på burk. I kombination med Kikkoman Ponzu för att ge umami och sötma, majonnäs för att ge krämighet, och lite tomatpuré så blir det riktigt gott och ganska likt tonfisk. Ponzu är en sojasås som är blandad med citronjuice vilket ger den en lätt syra och också en del sötma utöver den vanliga sältat och umami. En perfekt allroundsås för att lyfta smaker!
Därefter kan du variera med vad du vill, beroende på vad du ska använda röran till. I det här fallet så ville jag ha en ganska smakrik tonfiskröra då både brödet och osten annars tar över lite. Så jag blandade ner en massa tabasco, lök, tomat, kapris, ättiksgurka och citron också. Resultatet? En sjukt smarrig och svullig macka!
Tabasco är förövrigt alla tonfiskrörors bästa vän. Det är något med Tabascons fermenterade chilisyra som bara får den här typen av fiskiga och feta röror att poppa och bli typ 1000 gånger godare. Det funkar hur bra som helst. Tabasco görs på chilifrukter som får fermentera i ekfat, vilket ger en väldigt speciell och unik smak, som jag personligen älskar. Vill du ha röran hetare, så använd Tabasco Habanero, men i det här fallet vill jag framförallt åt smaken, så därför använder jag den klassiska tabascon som man kan ha ganska mycket av.