Hej vänner!
Innan jag börjar att berätta om sjävla palten skulle jag vilja ta två sekunder till att prata lite om Matbloggspriset Folkets Val som jag är nominerad till. Tävlingen avslutas på onsdag, den 19:e och som det ser ut nu ligger jag tvåa, men loppet är supertight mellan mig och en annan större, icke vegoblogg, så det kan svänga hur lätt som helst.
För mig så handlar Jävligt Gott, och mitt bloggande nästan enkom om en sak (lite är det ju sjukt kul att få hålla på med också, jag ska inte ljuga!). Att få fler människor att äta mer vego. Och att åstadkomma det genom att bryta normer och fördomar kring tråkig vegetarisk mat, genom att visa hur sjukt mycket god och härlig mat som faktiskt går att käka trots att man väljer bort djurprodukter. Visa människor att de inte alls behöver ställa som hela sin livsstil och ändra hela sin kost bara för att de vill göra bra för miljön, för djuren och för sig själva.
Titta själva bara! Det går att käka gräddstuvade köttbullar, hamburgare, pizza, korvstroganoff, pulled pork, pad thai, tikka masala, lasagne och hundratals andra goda grejer.
Att få chansen att vinna den här tävlingen, inte bara för min egen skull, utan också får att få ut Jävligt God vegetarisk mat till det svenska folket är så sjukt viktigt! Vinnaren kommer att få jättemycket publicitet, och om all den här publiciteten kunde användas för att sprida vegoevangeliet vore det en enorm möjlighet att göra precis det som Vegorätt på SVT misslyckades med att göra förra vintern – att krossa normer kring vegetarisk mat och visa hur fantastiskt jävla gott och enkelt det faktiskt kan vara!
Så det var lite därför jag valde att laga det här receptet igår också! Pitepalt för mig är norrländsk barndom och svensk husmanskost nedkokat till sin absoluta essens. Så jävla gott, så sjukt svenskt och helt fantastiskt underbart att fortfarande kunna äta trots att man är vegan eller vegetarian! <3
Och det här, mina vänner. Det är äkta pitepalt. Jag har fått receptet från min pappa som i sin tur lärde det sig av mamman till en flicka han en gång uppvaktade långt innan han mötte min mor. Flickan i fråga kom från Vidsel utmed Piteälven och hennes mamma var ansvarig för paltkokandet till Storforsens dag. Ett hedersuppdrag om något. Jag har försökt följa och respektera receptet så långt som möjligt när det vegofierats och har därför fyllt det med saltad och stekt svamp istället för rimmat fläsk. Jag hoppas ni gillar det!
Vi livestreamade tillagningen av pitepalt från mitt kök igår, kolla gärna i efterhand om ni vill! Videon är ganska lång, men det går att hoppa fram om det känns tråkigt 🙂
Vegansk pitepalt – enkelt och jävligt gott!
DELA INLÄGGET
Relaterade taggar:Teman
Kommentera gärna!
Prenumerera
Logga in
17 Kommentarer
Mest röster
Nyast
Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer