Hej vänner!
Det här inlägget på veganlasagne har suttit ganska långt inne nu i hela typ två veckor. Jag tror att jag är liiiiiiite mikroutbränd efter den här turbohösten, så min hjärna har prompt vägrat blogga om mitt liv inte har hängt på det i ett par dagar. Oroa er inte – det är ingen fara på taket – jag har bara haft helt sjukt jävla fullt upp och är lite sliten.
Och ni vet hur det är när man är sliten på grund av att man har gjort lite för mycket roliga grejer. Man känner sig lätt lite otacksam. Men jag tänker försöka vägra vara sådan och låta mig själv ha en lugn jävla vecka nu faktiskt. Bara göra allt det där jag skjutit upp sedan i augusti för att jag haft just så sjukt fullt upp. Typ bokföring, planering och att kanske fila lite på hur hemsidan ser ut. Jag har än så länge tillbringat de senaste typ 10 timmarna med att sortera och bokföra kvitton sedan i augusti… Om jag dör av tristess innan helgen så vet ni varför….
Jag tänker att jag ska skriva ett till inlägg i morgon eller i helgen eller nåt sånt och försöka samla ihop lite trådar från helgen då Matbloggspriset delades ut på Stockholm Food & Winemässan, vilken jag dessutom var och krängde kokböcker på under tre dagar (sjukt kul att träffa alla som kom fram å sa hej! <3 på er!). Jag var dessutom förbi Expressens Mitt Kök-Tv studio på torsdagen å berättade lite om hur enkelt och kul det kan vara att käka vegomat. Ni hittar klippet här nedan 🙂 Kul att få så mycket utrymme att försöka sprida vegoevangeliet!
Men det här inlägget ska handla om något helt annat än mat och vinmässor! Det ska handla om något så fantastiskt jävla smarrigt som lasagne, och dessutom något så galet fabulöst som en riktigt, riktigt god veganlasagne! Yes – ni läste rätt. Vegan Lasagna. Lasagne al Veganissimo. En riktigt svullig jäkel, helt utan animalier, men garanterat kompromissfri.
Jag har försökt utforska och nörda mig lite djupare ner i det mejerifria köket det senaste halvåret för att se hur man kan gå till väga för att behålla de där mustiga och svulliga tonerna som osten ofta ger till pastarätter, pizza, gratänger och liknande utan att kompromissa med kvaliten och upplevelsen. Går det verkligen? Och jag börjar bli benägen att säga ja – det går. Jag skulle säga att det är lite som med att ta bort köttet och istället käka vegetariskt (doh – no really?). Det handlar inte om att det kommer bli EXAKT likadant – men det kan bli riktigt jävla gott. Och det tycker jag faktiskt att den här lasagnen blev.
Den är egentligen inte så värst revolutionerande (inga itusågade damer eller talande kaniner), men bygger på en tomatsås på hackad oumph (funkar fantastiskt och blir riktigt bra tuggmotstånd), en bechamelsås på havremjölk och sen en hemmagjord ostkräm gjord på cashewnötter och en ohemul mängd lyxig, nötig, rapsolja. Och gott blev det!
[hr]
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂