Hej!
Som jag nämnde i mitt förraförra inlägg har jag ett litet samarbete på gång tillsammans med Ta Fram Det Bästa som samlar Kikkoman, Tabasco, Grey Poupon Dijon och Colman’s senapspulver i en gemensam kampanj. Som jag också nämnde i det inlägget så vill jag dela med mig av ett av recepten som vi fick laga på cook alongen som de bjöd in till i torsdags. Det var sjukt jävla smarrigt. En riktig umamibomb, och väldigt intressanta smaker. Verkligen något för er matnördiga vegoälskare där ute.
Receptet är framtaget av Jennie Walldén, som vann Sveriges Mästerkock för några år sedan och som klivit fram lite som Sveriges största förespråkare för koreansk mat, bland annat via sin egna restaurang Namu i malmö. Temat för cook alongen var christmas fusion, så tanken var att kombinera klassiska svenska smaker och rätter från julbordet med koreanska smaker och kryddor.
Mitt matlag, bestående av Zeina Mourtada och Jessica Frej (lyxigt team va?) lagade den här rätten, som jag utan tvekan tyckte var kvällens godaste. Allätarna fick pilgrimsmusslor i sin version, men jag drog det längsta strået och fick fantastiskt smarriga shiitakesvampar och kejsarhatt (också känt som kungsmussling eller king oyster). Man steker hatten på shiitake och foten i ca 1 cm tjocka skivor på kejsarhatten. De har bägge djupa umamismakande svampkött, och framförallt kejsarhatten har en perfekt konsistens för att ersätta pilgrimsmusslor. Men vad vet jag, jag har aldrig käkat originalet 😉
Jag har tagit på mig att veganisera rätten, samt lägga till en liten twist som vi ”uppfann” under själva tävlingen, där vi kokade blomkålen i creme fraiche (här utbytt mot havregrädde) i stekpannan istället för att steka den mjuk. Det gav en superkrämig blomkålspuré, som jag verkligen gillade!
Tyvärr har min stavmixer här hemma gått sönder, så det blev en lite småful och tråkig puré när jag testlagade rätten här hemma igår igen, samt att jag tyvärr inte fick tag i någon Kejsarhatt (den e tyvärr inte så vanlig i butik större delen av året så leta i välsorterade grönsaksdiskar och asiatiska matvarubutiker) utan istället använde ostronskivling vilket blev lite sladdrigare än jag hade önskat. Så min egna rätt blev lite småtrist att kolla på. Men god blev den iaf!
Veganska pilgrimsmusslor på svamp med blomkåls- och misopuré
DELA INLÄGGET
Relaterade taggar:Teman
Kommentera gärna!
Prenumerera
Logga in
1 Kommentar
Mest röster
Nyast
Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer