För fem månader sedan hade jag det stora nöjet att ha champagne experten Fredrik Schelin på besök i studion för en heldags matlagning och filmade. Den första videon och det första receptet kom ut snart därefter, men av lite olika anledningar (bland annat en semester, och att det helt enkelt blev en rätt så lång video som jag var lite osäker på hur jag skulle klippa) så har den andra dröjt ända tills nu för att kunna få klart.
Men, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!
Så, öppna en flaska champagne eller ta dig en kopp te och slå dig ner i soffan en halvtimme och häng med mig och Fredrik när vi lagar Steak Au Poivre på juicy marbles fantastiska växtbaserade filéer, pratar om vikten av att minska sin köttkonsumtion och framförallt, lär oss en massa matnyttiga och intressanta saker om champagne och hur man ska tänka när man parar vin och mat. Ett väldigt matnyttigt (höhö) avsnitt väl värt att titta på (om du frågar mig!).
Lite kort om Juicy Marbles!
Juicy Marbles är ett växtbaserat företag från Slovenien som har en helt sjukt bra teknik för att göra ”whole cut” växtbaserade stekar och andra liknande produkter. En kategori av produkter som hittils helt lyst med sin frånvaro på marknaden. Deras produkter har relativt enkla ingredienslistor och baseras på sojaprotein, solrosolja och vatten mestadels med metylcellulosa, rödbetspulver och naturliga smakämnen som ger textur, färg och smak. De är verkligen galet köttlika och, ja ni kan se Fredriks första reaktion själva i videon. Verkligen något helt annat.
Från och med hösten har de börjat säljas i ett fåtal butiker i Sverige, bland annat kommer vi i slutet på Augusti börja sälja dem till konsument på ChouChou, där vi nu sedan september också varit de enda i Sverige som serverar dem på restaurang!
De kostar ca 129-150 kronor paketet för 2 st stekar beroende på vart du köper dem.
Om vinerna!
Här kommer en genomgång av vinerna som Fredrik bjuder på i videon:
Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve
Nr 77522
Recension: Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. Här finns toner av gula mogna äpplen, nyrostat bröd och massor med mineralitet. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.
Champagne Lanson Le Black Label Réserve
Nr 56382
Recension: Vinet är på tillfälligt besök och finns sporadiskt på hyllan.
Ett komplext vin som uppvisar en generös doft med inslag av brioche, rostade nötter, björnbär och citrus. Smaken är tillgänglig med en bred palett där det ingår toner av rostat bröd, solvarma äpplen, brioche, nötter och mängder av mineraler. Gott i en stor kupa med sällskap av mat.
Champagne Bollinger La Grande Année Brut 2014
Nr 7579
Recension: Gyllene med en subtil svagt rosaskimrande kulör. Nyanserad, utvecklad doft med ett överraskande stort genomslag av chardonnaydruvan idag. Aromer av rostade pinjenötter, solvarma gula äpplen, nyuppskuret surdegsbröd, hackade hasselnötter samt citrus som ger vinet en klangbotten. Moussen är mjuk och finstämd med en torr behaglig texturkänsla i munnen. Smaken är frisk med inslag av rostat bröd, nötter, röda höstäpplen, brioche, mineraler och blodgrapefrukt.
La Bastide Blanche 2020
Nr 2262
Recension: Här finns något rustikt och småvilt men också oerhört tilltalade och inte minst personligt. Ena sippen ger peppar, tapenade, lakritsrot och lagerblad. Andra lägger till den mörka frukten, som plommon, björnbär, blåbärsris och torkade körsbär. Envis är eftersmaken, med sin finkorniga textur och parfym av ceder- och eneträ.