fbpx

Italienskt köttbolag byter helt till växtbaserat efter 136 år

Ett historiskt skifte där Gruppo Tonazzo lämnar köttproduktionen och satsar fullt ut på växtbaserat.
Från vänster: Albino och Stefano Tonazzo, Foto: Corriere della Sera

Den senaste månaden har den italienska köttproducenten Gruppo Tonazzo gjort stora rubriker i livsmedelsbranschen genom ett djärvt beslut som markerar en viktig förändring i företagets 136-åriga historia. Det familjeägda företaget, känt för sin köttproduktion, tar nu steget mot en helt växtbaserad framtid. Detta beslut har väckt samtal om hållbarhet och hälsomedveten kost, i linje med den växande efterfrågan på mer miljövänliga livsmedelsalternativ.

Gruppo Tonazzo övergår till växtbaserad produktion och avslutar köttproduktion för att fokusera på varumärket Kioene. Den italienska livsmedelsproducenten Gruppo Tonazzo har tillkännagett en stor förändring i sin affärsstrategi och kommer att avsluta all köttproduktion vid årets slut. Det familjeägda företaget, som har en 136-årig historia och började som en slakteributik i Padua, kommer nu att helt inrikta sig på sitt växtbaserade varumärke Kioene. Men tillkännagivande förra månaden markerar en historisk vändpunkt, eftersom det handlar om en familj som har handlat med kött i fem generationer och som den 31 december helt kommer att avveckla all verksamhet kopplad till köttbranschen.

Foto: @kioene

Denna strategiska omställning speglar den växande efterfrågan på mer hållbara och hälsomedvetna livsmedelsalternativ. Kioene, som grundades på 1990-talet, har upplevt betydande tillväxt, vilket fått Gruppo Tonazzo att ta detta djärva steg. Varumärket erbjuder ett brett utbud av kylda och frysta produkter, såsom veganska burgare, bites och falafel, gjorda av växtbaserade ingredienser som aubergine, broccoli och grönkål. Även om vissa Kioene-produkter innehåller ägg, signalerar företagets övergång bort från kött en avgörande satsning på växtbaserade alternativ.

En historisk omställning för Gruppo Tonazzo

Beslutet att stänga all köttrelaterad verksamhet har varit ett betydelsefullt och djupt känslomässigt ämne inom familjen Tonazzo. Albino Tonazzo, grundare av Kioene, berättade att hans reflektioner över skiftet började under en affärsresa till Brasilien. Han hade åkt till São Paulo för att utöka företagets försörjning av djurfoder och kött. ”Vi var i São Paulo, Brasilien, och såg en oändlig rad av lastbilar på vägen. Vi frågade vad de fraktade. Det var soja, avsett för djurfoder. Lite senare, under middagen, förändrades mitt liv. De förklarade för mig att energin som krävs för att producera ett kilo animaliskt protein är densamma som för att producera 12 kilo växtbaserat protein. Det var en absurd ratio.”

Denna insikt blev en vändpunkt som inspirerade Tonazzo att omvärdera företagets framtid. Nu, fem generationer efter grundandet, engagerar sig Gruppo Tonazzo helt i en växtbaserad framtid genom varumärket Kioene. VD Albino Tonazzo förklarade att förändringen drivs av miljöhänsyn och en önskan att främja mer medvetna matvanor.

”Vi vill bidra till att bevara miljön och öka den kollektiva medvetenheten,” sa Tonazzo och uttryckte tillförsikt om att konsumenterna kommer att omfamna den nya inriktningen. Företaget har också försäkrat sina anställda om att de som tidigare arbetat inom köttproduktionen kommer att få möjligheter att övergå till roller inom den växtbaserade divisionen.

Vill du läsa mer om ämnet? Klicka här: Plant Based News

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Italiensk mat, Nyheter

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!