Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*
Hej!
Hoppas allt är fint med er! Nu är sommaren faktiskt här, oavsett vad temperaturen utomhus må säga och jag har faktiskt hunnit vara ute i sommarstugan ett par gånger för att ta hand om mina överarbetade stackars små geniknölar och hänga med min aningen försummade familj.
Sommar och sommarstugan betyder mycket för mig, men en av de sakerna som betyder mest för mig med att kunna åka ut till landet är möjligheten att grilla konstant, varenda kväll och så mycket jag vill. Det suger verkligen att bo inne i en lägenhet i stan när man är grovt BBQ beroende.
Men, om man ska grilla konstant så ställer det vissa krav på att kunna variera sig själv. Det går liksom inte att BARA grilla chiligrytor, hamburgare och oumphspett. Hur gott det än må vara!
I torsdags gästade jag Västerbottensosts matlagningsprogram Laga Live med Niklas Ekstedt (det kommer mer om det i ett annat inlägg i veckan!). Han är något av en grillmästare och älskar att laga vegetariskt, men har en helt annan ingång än mig – en ganska klassisk köttkocksingång skulle man kunna hävda – men icke desto mindre tar han det på allvar och lagar fantastiskt gött käk. Hans grej är att ta vara på grönsaker och försöka få fram deras maximala potential genom att grilla häcken av dem mer eller mindre. Inspirerad av hans attityd så ska jag försöka bjuda på lite fler grymma grönsaksgrillarrecept i sommar också för att väga upp allt sojakött.
Det här receptet är precis ett sådant. Blomkål får en fantastiskt djup och god smak när den grillas och om man inte kokar sönder det totalt, utan snarare grillar den rå och sedan låter den bli aldente med en schysst grillyta så får du en helt otroligt köttig och tuggig konsistens som passar perfekt istället för kött i olika rätter. Den milda smaken lämpar sig dessutom perfekt för kryddigare och mustigare marinader som till exempel den här som är inspirerad av de klassiska amerikanska buffalo wingsen.
Jag har skrivit ett tidigare recept på friterade blomkålsbuffalowings här på bloggen, som inspirerades ganska mycket av en amerikansk youtubekanal Hot For Food. Det här receptet är dock en egen vidareutveckling på det, som jag personligen är sjukt förtjust i. Att marinera och sedan grilla blomkålen i en BBQ marinad inspirerad av buffalowingssåsen fast med dijon och tabasco blir riktigt grymt och mycket mustigare än att först fritera och sedan vända blomkålen i hot sauce. Det är dessutom nyttigare!
Bäst smakar det om du serverar dina buffaloblomkålsspett tillsammans med en hemmagjord ranchdressing. Receptet på det hittar du här nedanför också!
[hr]
Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.
Kursen innehåller:
- och steg för steg bilder
Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza - Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
- Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
- Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
- Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning
[button link=”https://app.coursio.com/store/svd/att-grilla-vegetariskt” bg_color=”#4fa125″]Köp kursen här![/button]
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂