Hej!
Nu är det dan före dan före dan före dopparedagen och det börjar fan kännas i tårna nu! Ska bli otroligt skönt med lite familjemys, ledighet och lugn och ro. Jag planerar att åka upp med lilltjejen till mamma/farmor i Borlänge över mellandagarna och bara helt och hållet varva ner och göra absolut ingenting. Det känns riktigt fint!
En rätt som funkar riktigt finemang när man vill ha familjemys, värmande mat som går att dela med flera och lite lugn och ro är den här värmande soppan. Den utgår ifrån idén om den klassiska, men nu förtiden nästan helt bortglömda rätten dopp i grytan, men jag har uppdaterat den ganska mkt och gjort en enklare och – så klart vegansk version där vi kokar svamp istället för skinka i buljongen. Det går att variera den här grundsoppan på massor av olika sätt genom att ha i fler typer av grönsaker, doppa allt möjligt i den eller helt enkelt bara dricka den som en värmande buljong. Men det här är en trevlig och enkel kompromiss mellan goda ingredienser och inte allt för mycket jobb.
Jag har använt friterat tunnbröd här lite som en homage till pappas gamla dopp i grytan där han på typiskt norrländskt sätt brukade ha tunnbröd snarare än vörtbröd som doppades i buljongen. Tydligen kallas det för ”Blöta” när man gör så här, men då det låter lite halvotrevligt så föredrar jag att helt enkelt säga dopp i grytan 😛
Jag har dock aldrig riktigt fattat grejen i att käka helt blött och soggigt bröd (ursprunligen var det riktig fattigmat där man helt enkelt blötte upp dagsgammalt bröd i avkoket från julskinkan – vilket kanske inte låter superinspirerande för en vegan anno 2017). Så istället friterade jag mitt tunnbröd snabbt vilket gör att det behåller sin konsistens mycket bättre, samtidigt som det ändå suger åt sig av buljongen. Den tunt skivade och inlagda rödbetan ger lite extra syra och krispighet till soppan som funkar perfekt till det feta brödet och den mustiga buljongen.
Det här receptet publicerades ursprungligen i tidningen Vegourmets julnummer där jag bidragit med ett gäng smarriga och enkla julrätter som funkar fint att pyssla ihop, laga och äta tillsammans med barnen i familjen. Vegourmets fotograf kom över och hängde med mig, bonusdottern och en av hennes bästa vänner när vi lagade mat en dag för några veckor sedan och det blev riktigt fina bilder! De övriga recepten på kantarellrullarna och grönkålschipsen hittar ni i tidningen!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂