Hej!
Den här veckan har spenderats på Gastro Nord, Sveriges största branschmässa för hotell-, restaurang- och storkök! Jag blev inbjuden att teama upp med Stockholmsmässan som arrangerar Gastro Nord för att lyfta veganmat under mässan både genom att sätta upp ett gäng veganska rätter på restaurangen inne på mässområdet, och genom att hålla ett gäng föreläsningar och workshops under veckan. Och vem tackar nej till ett sånt erbjudande? Absolut inte jag, så mycket kan jag säga!
Mässrestaurangen
Tidigare år har restaurangen inne på Gastro Nord mässan satts upp i samarbete med kocklandslandslaget och juniorkocklandslaget, men i år bestämde de sig för att satsa på en aningen enklare version på tema Street Food. Tanken var att lyfta veganska rätter rejält och låta halva menyn bestå av veganska rätter som jag fick komponera och halva menyn bestå av kötträtter som köttgrossisten Johan i Hallen ansvarade för.
De tre rätter jag bidrog med var mina klassiska veganska hamburgare gjorda på Anammas Formbara färs, min tofu palak paneer och en jekrkryddad fooled pork tacos med mangosalsa. Mässans kockar tolkade mina bloggrecept och satte lite egna touchar på dem här och var, men i mångt och mycket blev slutresultatet precis så som jag föreställt mig. Hamburgaren blev fantastiskt bra, palak paneeren superkrämig och tacosen jättegod. En rolig touch var att de testade att forma hamburgarna dagen innan, frysa ner dem över natten och sedan snabbt fritera dem innan servering för att kunna servera nystekta hamburgare så snabbt som möjligt, vilket blev perfekt! Det gjorde biffarna riktigt saftiga, samtidigt som de hade grym konsistens.
Fooled Pork tacosen utgick ifrån mitt klassiska recept, men vi kryddade upp BBQ såsen med jerkkrydda, på samma sätt som jag gör i det här receptet. Till det serverade vi en enkel mangosallad med fryst mango, hackad chili, lite salladslök och lime, samt en limeaioli där vi mixade ner lime, koriander och vitlök i en vegansk majonnäs. Hur gott som helst!
Och Palak paneeren gjordes ganska så exakt efter det här receptet, men jag tror att kockarna använde lite mer kokosmjölk än tomat än vad jag brukar göra, vilket resulterade i en superkrämig sås. Vi hade också lite svårt att få tag i precis den tofu jag var ute efter, så vi valde till sist att inte marinera tofun utan bara vända ner den i såsen precis innan servering, vilket funkade väldigt bra det med!
Föreläsningarna
Jag höll ett antal föreläsningar och ledde ett seminarium under veckan på olika teman. Varje dag på mässan hade ett förutbestämt tema som alla talare den dagen fritt fick utgå ifrån. Tisdagens tema var offentliga kök, onsdagens var innovation, torsdagens hållbarhet och fredagens var livsmedelsbranschens framtid. Om ni vill veta lite mer om vad jag föreläste om och mitt budskap överlag på mässan så gjorde tidningen Besöksliv.se en bra intervju som ni gärna får läsa!
På tisdagen arrangerade jag ett seminarie om vegomat i skolan där jag bjöd in Sofia Arkelsten, vegoprofilerad moderat politiker från riksdagen, Karoline Nordefors, prisbelönt kock på Silverbacka ålderdomshem och Fredrik Rosell, bloggande förskolekock i Åkersberga. Jens Holm, även han riksdagsledamot men från vänsterpartiet var också inbjuden, men fick förhinder i sista sekund. Vi hade ett jättebra samtal om hur vegomat kan vara ett sätt att lyfta kvalitén på skolmaten överlag. Seminariet spelades in och kommer släppas i ett separat blogginlägg inom kort!
De övriga tre dagarna höll jag egna föreläsningar där jag lyfte dels hur vi kan använda de nya vegoinnovationerna som dyker upp på löpande band som ett sätt att ta Sveriges livsmedelsbransch in i framtiden, dels pratade om vad hållbar mat är och varför det kan vara så svårt att få till, och sist om hur bönder och veganer kan och borde hitta gemensamma intressen snarare än att stå och kasta koskit på varandra 😉
Jag kommer att lägga upp alla seminarierna på youtube i sin tid, men här ovan har ni det jag själv blev mest nöjd med ifrån mässan på temat ”Hållbar mat, vad är det och varför är det så svårt att få till?”
Workshops
Sist så höll jag också ett antal praktiska workshops på mässans Taste Lab där kockar fick visa upp olika matlagningstekniker och hålla cook alongs tillsammans med ett antal föranmälda besökare. Jag höll en workshop om dagen och fokuserade på att framförallt visa upp olika tekniker för att dels byta ut ägg med hjälp av tofu och kikärtsspad i olika rätter, men också i hur tofu överlag kan användas på olika sätt i att laga västerländska rätter.
Om ni är intresserade av de här workshopsen och det vi lärde ut så kan jag dels glatt informera om att allt det jag lärde ut dels finns att få tag i i mina webbkurser, och att det också går att boka in mig för en cook along för ert företag eller för era polare. Maila annette@tgim.se för bokningsförfrågningar!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂