*** I samarbete med Findus Pease***
Hej!
Jag hoppas att allt är fint med er! Här rullar allting på som vanligt i 300 knyck! Vi har precis släppt våran nya merchandiselinje och julbordsmatlagningskurser för vintern och det är kul att se att intresset är så stort 🙂 Om du inte har spanat in våra coola tishor eller bokat dig en plats på utbildningarna är det bäst att du snabbar på innan de tar slut 😉
Jag har också stått och lagat galet mycket mat de senaste veckorna. Jag har flera coola projekt på gång, varav ett är samarbetet med WWF och SOK som vi släppte igår, men ett som ni ju redan vet om är den här månadens samarbete med Findus Pease! Pease är ett nytt sorts vegoprotein baserat på den vanliga ärtan (!!!) som de har låtit mogna längre tills den blir gul och som de sedan utvunnit proteinet och fibrerna från, blandat med bland annat havremjöl och vetegluten och sedan förvandlat till smarrigt vegoprotein. Visst är det fantastiskt vad vi människor kan göra nu förtiden va?
Pease har bara 1/10 så stort klimatavtryck (eller egentligen ännu lägre än så) som nötkött. Pease har ett CO2 avtryck på ca 2,2 kg CO2 per kilo färdigt produkt och nötkött har mellan 23-26 kilo!
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]
De har tre olika typer av produkter än så länge. En stripe, dvs strimlad Pease, som jag lagade en pokébowl på här förra veckan, en Pulled Pease som jag kommer att göra ett recept på nästa vecka och så en färs som kommer vara stjärnan i dagens recept.
Pease färs består av mald pease (doh…) och har en lite annan konsistens än säg sojafärs. Peasebitarna är lite mindre och fastare vilket gör att det lämpar sig superväl för långkok och för lite fastare köttfärssåser och tacos som denna. En grej jag gillar med Pease är att det knappt har någon egen bismak alls, vilket gör att det är väldigt lätt att krydda dem som man vill. De tar också riktigt bra av sig av marinad, vilket jag absolut kan rekommendera om ni använder någon av de andra typerna.
Den här rätten – tostadas – var faktiskt inget jag hade koll på innan Findus själva föreslog att jag skulle göra en bowl, burgare eller toastadas. Men när jag googlade på det och fattade att det var F R I T E R A D T A C O S så la jag mig platt och väntade på att den skulle hoppa in i munnen på mig. Ärligt talat liksom. Friterad tacos? Hur kan det INTE vara bra?
Och banne mig. Det var det!
P.S Den smulade rökta tofun i slutet är istället för mexikanernas ”queso fresco”, en sorts mild färskost som de smular över alla sina tacos. Testa, det är supergott! D.S
*OBS* Det här receptet är ganska starkt, så om du inte gillar chili, skippa srirachasåsen och minska mängden chili i salsan. Men det gör sig riktigt fint tillsammans med det feta friterade tortillabrödet *OBS*
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂