fbpx

Bärtaburgare

med mockamole och salsa verde

Hej!

Som ni kanske såg förra veckan så har jag just nu ett samarbete med otroligt grymma Bärta där jag testar deras nya produkter och i tre videos tillsammans med Bärtas grundare Pia Qvarnström ger er ett gäng riktigt goda recept på hur ni kan naila de olika produkterna på bästa sätt.

Förra veckan lagade vi pepparstekt Bärta i helbit med en knaprig rösti och en riktigt svullig svampsås gjord på skogssvamp. Den här veckan gör jag det jag är bäst på och lagar hamburgare!

Bärta har nämligen utöver sin klassiska tempehliknande helbit och sina chili limemarinerade tempehbitar också en burgare där de helt enkelt fermenterat bärtabitarna i form av en hamburgare, vilket resulterar i en riktigt unik produkt. Efter att gulärtstempehn fermenterats i form så marinerar de den också i en riktigt mustig umamibuljong med bland annat tamarisoja, paprikapulver och espresso! Resultatet blir en supersaftig, ganska tunn, riktigt umamistinn och jättenyttig vegoburgare, olika någonting annat jag smakat. Perfekt för dig som vill ha en riktigt grym vegoburgarupplevelse utan att behöva köpa de här nya ”köttiga” vegoburgarna, som jag vet att en del tycker är lite för köttlika.

En annan fördel med denna är att i och med att den är ganska tunn så kan man med fördel köra en dubbelburgare, vilket ju alltid är kul!

För er som inte läste det förra inlägget så kan jag snabbt berätta att Bärta i grund och botten är en tempeh, vilket är en indonesisk teknik för att med hjälp av en svampkultur fermentera ihop hela baljväxter till en tjock kaka som blir både fast och får bra tuggmotstånd samt blir riktigt nyttig. Låter det konstigt med en svampkultur? Det är samma process som när man gör mögelostar, så så konstigt är det inte. Bärta däremot gör dels sin tempeh på gula ärtor istället för soja, och så både groddar de ärtorna innan de fermenteras och låter skalet sitta kvar på dem, vilket man annars inte brukar göra. Detta gör slutprodukten ännu näringsrikare då den både är en fullkornsprodukt och groddningen frisätter fler näringsämnen. Den blir också betydligt mycket saftigare än vanlig tempeh, vilket är ett sjukt plus i min bok, för tempeh tenderar ibland att bli torr och lite mjölig. Vilket är det sista Bärta är.

Bärta går inte alltid att få tag i i butik än så länge, MEN de flesta butiker kan ta in dem om de kontaktar Bärta direkt och beställer från deras fabrik. Information om hur det går till kan ni läsa här!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

rostad majs, och salsa verde
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!