fbpx

BBQ baked beans med ungsbakad sötpotatis – Jävligt Gott Möter köparna av Musikhjälpenauktionen 2017


Hej!
Jag hoppas att allt är fint med er! I dagens avsnitt av Jävligt Gott möter så har vi riktigt fina gäster! I vintras gick Musikhjälpen av stapeln som vanligt, och jag och Petra Cavini från den veganska matbloggen Happy Food By Petra auktionerade ut en gemensam middag till högsbjudande där alla pengar för middagen gick till Musikhjälpen och deras insamling för att stoppa sexhandeln med barn.
Det är ett otroligt viktigt ämne som ligger både mig och Petra väldigt nära hjärtat och det var självklart för oss att försöka göra det vi kunde för att bidra. Personen som köpte middagen var Ulrika Arver och hon och hennes bästa polare Anna besökte oss på Jävligt Gott Möter för att kombinera sin inköpta middag med en chans att få prata om och få ut ett budskap om att få fler att äta hälsosammare som de bägge brinner för!
Jag må ha förmånen att jobba heltid med något där jag i mitt dagliga jobb hjälper människor att äta bättre, men något som verkligen inspirerar mig är människor som på det här sättet både investerar sina egna pengar och sin egen tid för att försöka göra världen till en lite bättre plats för alla andra.

Då både Ulrika och Anna brinner för vegomat ur ett folkhälsoperspektiv och Petra jobbar till vardags som förskolekock där hon försöker lära barnen att äta så mycket god vegomat som möjligt, och jag som precis börjat hålla utbildningar för offentliga kök i vegomatlagning så blev det här ett centralt tema i dagens video. Petra delar med sig av en del av sina hemliga ”hur får jag barnen att äta vegansk mat”-tips och vi pratar en hel del både om vikten av att få in mer och bättre vegomat i offentliga kök, men också hur både vi som privatpersoner och vad politikerna skulle kunna göra för att få in mer vegomat i skolorna.
Jag håller som sagt själv utbildningar för kockar i offentliga kök som vill bli bättre på att komma på och laga goda veganska rätter. Ofta är problemet just att de flesta kockar är fast i en gammal syn på vegansk mat är, där de helt enkelt utgår ifrån vad som inte innehåller kött. Kvar får du då bara grönsaksgratänger, grönsaksbiffar och en och annan quornfärssås.


Om vi ska få fler offentliga kök att laga mer veganskt så tror jag att det krävs
1) Mer utbildning och inspiration så att bilden av vad vegansk mat i skolköken kan vara breddas. Hur många barn kommer vilja äta grönsaksgratäng när deras kompisar äter korvstroganoff bredvid? Idag kan veganmat lika gärna vara gräddstuvade köttbullar som hummus.
2) Att vi pratar om vegomatens olika fördelar snarare än om att det är ett ”måste för att möta några krångliga specialkostare” – vegomat är ett jättebra sätt att göra hela skolmatsserveringen miljövänligare, nyttigare, billigare och mer tillgänglig för alla.
3) Det är bra för plånboken och kvalitén på maten! Även de dyraste vegosubstituten är hundratals kronor billigare per kilo än ekokött (Oumph kostar 179 kr/kg och ekokyckling ca 350 kr/kg. Anammas formbara färs kostar 79 kr/kg vilket går att jämföra med fryst vanlig kycklingfilé som kostar detsamma men är väldigt mkt sämre för klimatet, hälsan och djuren). Det gör det möjligt att äta bra, varierad och god mat hela veckan genom då vi kan lägga pengarna vi sparar på att köpa bra kött några dagar i veckan och äta veganskt resten.
4) Växtbaserad mat innehåller mycket mindre omättat och fleromättat fett, mer kostfiber, är generellt sett lite kalorisnålare och är mer lättsmält än kött och mejerier. Även om det ser ut som kött och mejerier! Även om fördelarna är ännu större med oprocessade grönsaker och fullkorn så innehåller fortfarande soja och havreprodukter mycket bättre näringsnivåer än kött och mejerier. Bra va?

En bild från förra veckan då jag utbildade Campus Konradsbergs skolkökspersonal i vegansk matlagning. De var grymma!

Här är receptet från videon. Jag har lagat en lite mer avancerad version för grillen av receptet det tidigare på bloggen i samarbete med Tabasco, om ni vill ha en lite kryddigare version, kolla där!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med ugnsbakad sötpotatis
Relaterade taggar:Intervjuer, Media, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
2 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
2
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!