I samarbete med Veganuari och Djurens Rätt
Hej!
Som en avslutning på veganuari hade jag besök av Sarah Mansouri från Välj Vego på besök i studion som ”grillade” mig och ställde en del skarpa frågor om min inställning till vegomat och mycket annat!
P.S! Glöm inte att du kan hoppa på utmaningen att testa Veganuari när som helst! Signa upp dig på Veganuari.se 🙂
Jag bjöd dessutom på en av de absolut svulligaste rätter jag någonsin lagat! Jag såg denna för första gången när Selina Hami la upp sin version av denna rätt på Vad Lagar Du För Veganmat idag och det såg så SJUKT svulligt ut. Jag var bara tvungen att göra en egen version!
Birria Tacos är en sorts ost och köttfyllda stekta tortillas som lagas med hjälp av en riktigt svullig och aromatisk chiligryta. Du kokar grytan separat, tar ut köttet ur grytan och fyller tacosen med detta. Såsen doppar du först tortillan i så det blir riktigt svulligt och gott när du steker dem, och sedan doppar du hela den stekta tacosen i såsen som dipsås när du serverar dem! Hur svulligt som helst!
Jag utgick ganska mycket ifrån det här receptet när jag gjorde min version, men jag bytte ut hennes guajillo peppers mot ancho chilis som är lättare att hitta i Sverige. Chipotles i adobo sås hittar du från märket Garant på Hemköp i tacohyllan!
Birria Tacos, 4 portioner
Grytan
- 1 gul lök
- 5 vitlöksklyftor
- 3 torkade ancho chilis (blötlagda)
- 1-3 chipotles i adobosås + 2 msk sås (1 chili blir mild/stark sås, 3 st blir starkt)
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk oregano
- 2 tsk rökt paprika
- 1 msk spiskummin
- 1 kanelstång
- 3 lagerblad
- 6 hela nejlikor
- 1 msk japansk sojasås
- 1,5 msk mörk grönsaksfond
- 2 påsar Pulled Oumph á 300 g st
- 5-7 dl vatten
- Olja till stekning
- Ev. lite lime
Ost
- 200 g Violife Mature Cheddar Block
- 100 g Violife Creamy Original Flavour
Övriga tillbehör
- 8 medium eller 12 små tortillabröd
- 1 silverlök
- 1 kruka koriander
- Olja till stekning av tortillas
Gör så här
Grytan
- Börja med att lägga anchochilin i blöt i varmvatten i 20 minuter innan du gör något annat.
- Ta upp den bötlagda anchochilin ut vattnet och ta bort ev. hård stam och kärnorna. Skala vitlöken och öppna burken med chipotlechilis.
- Lägg anchochili, 1-3 st chipotlechilis samt lite sås från burken, vitlöken, vinägern och halva burken krossade tomater i en blender och mixa till en kräm. Du kan lika väl använda mixerstav eller matberedare.
- Skala under tiden en lök och hacka fint. Stek löken i rikligt med olivolja i en gryta. När löken börjar bli genomskinlig så slänger du i kanelstången, nejlikorna, lagerbladen, oreganon, den rökta paprikan och spiskumminen och fräser några minuter till så alla kryddor väcks, löken bryns och det börjar dofta gott.
- Vänd ner all nymixad chilipasta i kastrullen med löken och kryddorna och fräs pastan på medelvärme i ca 10 minuter tills den blivit helt genomstekt och inte längre är rå. Det gör att smakerna fördjupas och går ihop bättre. Rör om då och då så det inte bränns!
- När kryddpastan reducerats ner och fettet börjar separera lite ifrån den så slår du i pulled oumph, vatten, resten av de krossade tomaterna, sojasås och buljong, rör om och låter grytan koka upp.
- Nu ska grytan koka i minst 30, men helst 90 minuter. Ju längre desto godare! Du kan koka på låg värme med lock eller lite högre värme utan, men om du kokar utan lock så se till att du kompenserar med lite extra vatten då och då så du fortfarande har en ganska såsig gryta.
- Strax innan det är dags att gå vidare till nästa steg smakar du av med salt och peppar, och toppar med lite limejuice om du vill!
- När grytan är färdigkokad så plockar du upp Oumphen ur grytan och lägger på ett fat bredvid. Du kan gärna låta såsen fortsätta puttra ett tag medan vi förbereder våra tortillas.
Ost
- Riv Violife Mature Cheddar Block på den fina sidan av ett rivjärn.
- Blanda den rivna Mature Cheddar med Creamy Original till en jämn kräm. Ställ åt sidan tills du ska fylla dina tortillas.
Tortillas
- Skala och finhacka rödlöken. Dra den kokade Oumphen i lite finare strimlor. Grovhacka koriandern.
- Doppa tortillabröden i grytsåsen så de blir helt täckta. Gör det försiktigt så går de inte sönder.
- Fyll tortillabröden med Violifekräm i botten, sen strimlad Oumph, och sist silverlök och koriander. Vänd ihop dem i halvmånar och stek dem i rikligt med rapsolja tills de får fin färg på bägge sidor. Var försiktig när du vänder dem i pannan så fyllningen inte ramlar ut!
Ät omgående genom att doppa de stekta tacosarna i såsen i varsin liten dipsås och njut!