fbpx

Bönder + veganmat + Vasaloppet = sant!

Hej!

I helgen gick Vasaloppet av stapeln, och i år tog de sitt miljöarbete ett steg till genom att servera vegetarisk mat till alla åkarna efter loppet. Grönsakslasagne stod på menyn, och jag och många andra tyckte att det ju lät super!
Det tyckte dock inte alla. I måndags publicerade LRF Dalarna ett öppet brev till Vasaloppets arrangörer på sin facebooksida där de kallar detta ett svek mot alla lokala bönder och ett populistiskt slag i luften. Hur kan Vasaloppet ta ställning mot landets kött och mjölkproducenter, framförallt när just Dalarnas näringsliv i så många år backat Vasaloppet?

”I Evertsberg går spåret bokstavligen rakt igenom Älvdalens största mjölk- och köttgård. Hur tror ni att det känns när det arrangemang som man gör stora uppoffringar för, väljer att bygga sin miljöprofil genom att bojkotta de produkter man producerar? Hur tror ni att det påverkar viljan att ställa upp även i framtiden?
I norra Dalarna har naturen gett bönderna tuffa förutsättningar. Vi kan producera kött och mjölk, men vi kan inte producera vegetarisk lasagne. ”

Jag förstår vart den  här reaktionen kommer ifrån. Men den är också väldigt emotionellt laddad och drar snabba slutsatser. Vasaloppets ledning var snabba att gå ut och göra väldigt tydligt att detta inte ska ses som att de totalt tar avstånd från köttproduktion och att de även detta år köpt in massor av lokalproducerat kött till andra delar av sin verksamhet.

Men hela den här diskussionen gör mig trött. Att vi åter igen hamnar mellan bönder som ser vegantrenden som ett monster som vill förinta dem och vegoförespråkare som inte lyckas ta diskussionen på ett sätt så de viktiga poängerna kommer fram.

Vi behöver hitta en mellanväg. För faktum är att både Vasaloppets miljöansvariga OCH bönderna har en poäng.

statistik1Det kött som produceras idag är inte hållbart. Maten vi konsumerar står för drygt 25 % av vår klimatpåverkan. Det ska jämföras med transportsektorn som står för ca 33 %. (Källa) Den absolut största anledningen till att vår mat påverkar klimatet så mycket har med det ohållbara sätt vi odlar mat till våra djur och att framförallt idisslande djur släpper ut så mycket växthusgaser i atmosfären, men det är en komplicerad process. Andelen djur som går på mestadels naturbete och därmed äter en klimatneutral föda är en försumbar andel av beståndet. Istället äter de mestadels kraftfoder som i Sverige ofta är odlat i Sverige men internationellt ofta består av soja odlad på skövlad regnskogsmark. (Källa)

Absolut – utsläppen från transportsektorn och utsläppen från de fossila bränslena är större än det som korna bidrar med – men det är som att säga att vi ska strunta i dieselmotorerna för att bensinmotorerna är ett värre problem. Bägge är reella problem och om det är forskningen rörande överens. 

Största delen av det kött vi äter och den mjölk vi dricker kommer inte ifrån Bregottfabriken. Dagens kossor (framförallt mjölkkorna) går inomhus större delen av sina liv. Dagens industrialiserade köttindustri har omvandlat levande varelser till konsumtionsprodukter på ett löpande band. Vår köttkonsumtion har ökat med nästan 40 % sedan 1990, och majoriteten av den ökade konsumtionen är på importerat och billigt kött.

Vi äter dessutom nästan dubbelt så mycket kött som Livsmedelsverket rekommenderar för minskad risk för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar och alldeles för mycket feta mejeriprodukter.
Men det finns bättre val när det kommer till kött. Ekologiskt uppfödda kossor som får beta på naturbete har en mycket lägre påverkan på klimatet, de har ett mycket bättre liv där de får växa upp i sin egen takt de avlas inte lika hårt för att möta en pressad prisbild, tvärt om ska de må så bra som möjligt för bästa möjliga kvalité. Men hur stor del av den totala djurprodukten är egentligen detta? Och framförallt hur ser vi till att efterfrågan och tillgången på den här köttet växer?
Jo. Vi gör gemensam sak i att skapa en högre efterfrågan på bättre svenskt kött men en lägre köttkonsumtion totalt. Vi gör det med hjälp av fantastiskt god vegomat som konsumenterna vill äta istället och med en ökad konsumentförståelse för vikten av att köpa bra svenskt kött. Det gör att vi når klimatmålen, äter hälsosammare och förbättrar situationen för djuren.

Va? En vegan som säker att vi kan äta kött? Ja om ni nu vill äta kött så kan ingen hindra er, men vi kan be att det är så bra kött som möjligt. För det vi alla behöver inse är att det är helt omöjligt att vi allesammans skulle vakna upp en dag inom de närmsta åren och vara veganer. Att hela Sveriges eller för den delen världens befolkning att sluta äta kött över natten skulle kräva väpnat våld. Jag tror inte att någon ärligt talat är ute efter det.
Det som däremot är ytterst sannolikt och möjligt är en halvering av mängden kött vi äter. Ett 50/50 mål som innebär att vi äter mindre men bättre kött och resten av veckan så äter vi jävligt god veganmat. Ett mål som gör att kött-och mjölkproduktionen kan ställa om mot att möta en efterfrågan på produkter med högre pris och bättre kvalité och där de också är en del i att odla och skapa nya jävligt goda veganska produkter som vi konsumenter glatt kan äta resten av dagarna i veckan. Saker som är billigare än en ekologisk oxfilé men fortfarande lika näringsrika och goda.

Om vi ska få till siffrorna kring köttets påverkan på klimatet, vår hälsa och på de inhumana förutsättningarna för djuren så MÅSTE vi äta mindre kött. Inte blunda för problemen och säga att alla som förespråkar mer veganmat hatar bönder och Sveriges ryggrad. Vi måste få fler människor att äta mer jävligt god vegansk mat OCH bättre men mindre kött. Därför är vegetariskt i offentliga sammanhang en bra sak. Vasaloppets ställningstagande är superviktigt. Men det var också deras förtydligande. De bjuder sina åkare på vegolasagne för att minska sin klimatpåverkan, och till personalen så serverar de både vegomat och närodlat välproducerat kött. De gör helt rätt – men i det upptrissade debattklimatet är vi mer intresserade av att kasta koskit på varandra – och vana vid att få det kastat på oss – så vi läser inte det finstilta.

Det är de svenska bönderna som kommer vara föregångarna i den här frågan (Kolla bara på Adam Arnesson på Johannelund gård!). Det är de som odlar framtidens ersättningar till kött och mejerier. Som ger sig själva nya intäktskällor, samtidigt som de kommer få behålla sina gamla, fast uppdaterade och med ett fokus på kvalité snarare än kvantitet.

Vi måste sluta bråka om det här och börja se våra gemensamma intressen. Söndersubventionerad mjölk och lågpriskrig kring griskött är inte framtiden. Veganlasagne gjord på havregrädde från Sörmland, ärt- och havreprotein från Dalarna, lök och morötter från Skåne och durumvete från Gotland är framtiden. Svenskt kvalitativt kött är framtiden – men det är bara möjligt om vi gör gemensam sak.

Vill vi äta svenskt kött så måste vi vara beredda att göra det som krävs. Minska vår köttkonsumtion. Ge bönderna hållbara alternativ och framförallt skapa en bransch som slutar blunda för problemen och peka finger på någon annan. Det funkade inte för bensinbranschen. Det funkade inte för kolverken. Varför skulle det funka för den köttbranschen?

LRF. Vi behöver prata mer med varandra. Håller ni inte med?
[hr]
Om ni vill se fler sådana här krönikor och videor, samt stötta mitt arbete med att skapa möjligheter för att fler lär sig upptäcka jävligt god veganmat med allt det innebär, stötta mig gärna via Patreon! På det sättet hjälper ni mig nå ut till fler, ta fram fler utbildningar för storkök, restauranger, företag och privatpersoner samt lägga mer tid på att prata om sådana här frågor!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Artiklar

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
7 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!