fbpx

Bre grönt – frukostutmaning med Flora

img_1203
Hej!
Hoppas att allt är bra med er! Den här veckan har jag tagit på mig en rolig utmaning (som dock inte alls är så svår, jag gör det nästan ändå nuförtiden!) tillsammans med Flora att äta en mer växtbaserad frukost i en vecka. Vi gör det i kampanjen #BreGrönt för att uppmärksamma att Flora släppt en helt vegansk produkt, och för att uppmärksamma hur stor skillnad för klimatet det gör att även göra sin frukost lite grönare.
Många därute vill gärna skära ner på sitt köttätande för att bidra till att minska sin klimatpåverkan, för att hjälpa djuren eller för att må bättre. Nog för att det finns många vegetarianer och veganer i Sverige (över 10 % av befolkningen! ) men betydligt fler än så är flexitarianer eller helt enkelt bara folk som relativt ofta byter ut ett eller flera mål i veckan mot vego. Det vanligaste är dock att man då byter ut en lunch eller en middag och glömmer bort det tredje stora målet under dagen – frukosten!
Ur ett klimatperspektiv så finns det stor vinning att göra om man också tittar på sin frukost. Just mejeriprodukterna, och framförallt de lite mer processade sådana, är ofta klimatbovar då det tar minst åtta liter mjölk för att producera ett kilo ost och du fortfarande måste föda upp kor för att få tag på den där mjölken.
statistik1Genom att byta ut en del av dina mejeri, ägg och charkprodukter på morgonen så kan man åstadkomma stor skillnad i sin egen påverkan på klimatet. Ni kanske har lite svårt att tro på det – men maten vi äter står för nästan en tredjedel av all den klimatpåverkan vi som privatpersoner orsakar (Källa: Naturvårdsverket 2008), och att äta veganskt kan minska mängden påverkan som maten orsakar med otroligt stor andel. Dvs nästan lika mycket som att aldrig mer åka bil eller flyga!
En kossa behöver ungefär 10 kilo spannmål/soja (som människor mycket väl istället skulle kunnat äta) för att producera motsvarande 1 kilo kött, vilket dessutom släpper ut hela 26 gånger mer koldioxid för att produceras än vad en lika stor bit färsk tofu gör (Källa: mat-klimat-lista-2014). Om ni vill läsa mer om det här rekommenderar jag er verkligen länkarna jag redan gett er eller att nörda loss på Naturskyddsföreningens hemsida. De har en jättebra FAQ om detta. Den absoluta andelen utsläpp skapas dessutom vid produktionen (Källa: mat-klimat-lista-2014), inte transporten – så även kinesisk tofu är bättre än svenskt nötkött.

img_1180
Min frukost idag! Granola med cashewnötter, banan och havremjölk. Valnötsfrallor med Flora 100 % Växtbaserad och rökt vegokorv, apelsinjuice, mandarin och snutkaffe!

Så – den här veckan ska jag alltså äta en helt växtbaserad frukost. För mig innebär detta:

  • Byta ut smöret mot Flora – 100 % Växtbaserad – Minskar klimatpåverkan med mer än 50 %!
  • Byta ut mjölken i gröten mot växtmjölk (men det hade jag redan gjort – så det var inte så svårt) – Minskar klimatpåverkan med 40 %
  • Byta ut osten på mackan mot skivbar neutral vegoost (hemskt på pizza, jättegott på mackan!) – Minskar klimatpåverkan med 4 till 8 gånger (beror på vilken vegoost du använder och vad den är gjord av)
  • Eftersom att jag är vegetarian så har jag redan sedan lääääänge bytt ut skinkan och korven mot vegoskinka. 🙂 – Minskar dock klimatpåverkan gånger 3 till 6  beroende på vad du åt tidigare och byter till. Gris släpper inte ut lika mycket koldioxid som en ko, då de inte idisslar) (6 kilo mot kons 26 kilo CO2)
  • Och att käka en vegansk brunch i helgen, men mer om det kommer i ett inlägg på torsdag!

Källa på alla siffror kommer ifrån SLU:s mat och klimat lista från 2014 som ni hittar här.
flora_vaxtbaserad_composition_161010Ett stort test av smörgåsprodukter kommer om några veckor, jag håller på att testa mig igenom olika typer av skinkor och ostar just nu. Så håll ut! Den här veckan går främst ut på att se hur det går att köra en 100 % veganfrukost och se om jag märker någon större skillnad.
(Och då jag faktiskt redan börjat i smyg så kan jag säga att än så länge går det jäkligt bra! Det enda problemet är att få tag i frukost när jag någon gång behöver äta den ute på stan… palla att det ska vara så svårt! 🙁 )
På torsdag så kommer ett till frukostinlägg då jag ger er allt ni behöver för att tillfredställa helgens brunchcravings trots en 100 % växtbaserad diet! Promise – it will be worth the wait 😉 🙂
I samarbete med Flora 100% Växtbaserad.

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Matlagningstips, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!