Jag har spenderat de senaste två månaderna med att nörda ner mig i den alltmer populära carnivore dieten för att förstå den bättre. Jag slutade upp i ett djupt kaninhål av överraskningar, halvsanningar, men framförallt en empati och respekt för personerna som testar den. Slutsatsen är för mig något oväntad. Den hjälper vissa, men skadar andra. Men låt oss ta ett steg tillbaka. Varifrån kommer den, och vad är den?

Det här är en krönika skriven av en av Jävligt Gotts ledarskribenter under eget namn. Vår politiska hållning är oberoende sunt förnuft.

Signerat: Emil Gustavsson
Emil är CEO & Partner på Jävligt Gott
Carnivore populariserades av en herre som heter Paul Saladino genom boken Carnivore Code som publicerades år 2020. Den växte sedan tack vare två andra personer som heter Anthony Chafee och Shawn Baker. Dieten har sedan dess fått ett oväntat lyft av många influencers som hävdar att dieten kan göra mirakel för hälsan och hur de botats från olika sjukdomar genom att följa den.
Dieten i sig kan vara mer eller mindre extrem. Allt från att äta ägg och smör till att bara äta rött kött, eller råa inälvor och inget annat. Det som slog mig först var hur många hängivna följare dieten verkade ha. Online förespråkas den av människor som botats från sjukdomar, eller som rasat i vikt och känner sig mentalt upplysta och pigga. Detta kan förklaras av att när vi slutar äta kolhydrater hamnar kroppen i ketos, och börjar använda fett som sin primära energikälla i stället för glukos.
Ketos: vägen till klarhet?
Vissa förespråkar att befinna sig i ketos är hälsosamt för kroppen. I grunden är det dock en överlevnadsmekanism – inte ett idealiskt tillstånd. Långvarig ketos kan leda till hjärndimma, irritabilitet, och hormonella obalanser. Resultatet är likvärdigt vid periodisk fasta. Är det en väg att gå för att nå tillfällig klarhet och upplysthet, det låter jag var och en få bestämma för sig själva.
Men hur kan en diet som i princip går emot allt som rekommenderas inom kost påverka folk så positivt?
Sanningen är att en diet endast baserat på kött är en perfekt elimineringsdiet mot allergier eftersom människor väldigt sällan är allergiska mot kött. Jag har läst hundratals kommentarer av människor som berättar att de blivit botade från olika symptom. Det fick mig direkt att reagera eftersom de flesta människor inte är sjuka till att börja med. Uteslutande så fanns kommentarer från människor som inte längre mådde dåligt. Och detta är ju ett superstarkt argument för den som inte mår bra, att testa något som gör hen frisk, eller hur? Under dessa månader fick jag en stor empati för de människor, ofta sjuka individer – som var desperata att bli friska. Argumentet att testa en ny diet som kan göra dig frisk känns förstås som en självklarhet.
De som blivit bättre, har med stor sannolikhet dieten att tacka för det. Men här någonstans så har det blivit fel. För en person som har en allergi och slutar äta mat som innehåller allergenen kommer onekligen att känna sig bättre. Men sen då? Hela idén med en elimineringsdiet är just detta. Att sluta äta saker och sedan långsamt introducera tillbaka mat för att se vad kroppen reagerar på. I vissa fall kanske det till och med är enklare att börja med att utesluta de vanligaste allergenerna och se resultatet.
I detta fall stannar man på en diet som just eliminerar allt, och detta får långsiktiga konsekvenser. Det mest självklara är ju att man avstår från massor av mat som kroppen faktiskt inte reagerar på, helt i onödan. Det gör livet krångligt och ökar risken för olika bristsjukdomar.
Långsiktigt är carnivore kanske den mest riskabla dieten vi kan äta av flera anledningar. Den innehåller inga fibrer som skyddar oss mot massor av sjukdomar och stärker vår magflora. Den är dessutom rik på mättat fett som är skadligt för vår kardiovaskulära hälsa, och för att riktigt cementera poängen så är rött kött klassat som potentiellt cancerframkallande hos WHO.
En ren katastrof för planeten
Detta är bara negativa delar som påverkar våra fysiska kroppar. För miljön är det tyvärr ännu värre.
25% av jordens fossila utsläpp kommer idag från vår mat. 77% av all odlingsbar markyta används idag för att odla foder till djur som vi sedan äter, och vi använder 70% av allt färskvatten i världen till jordbruket.
Om världens befolkning skulle byta till en carnivore diet så skulle det innebära en katastrof för miljö och människor. Matens påverkan på fossila utsläpp skulle öka till 70-80% och bli den enskilt största påverkan på miljön. Motsvarande 160 gånger mer än flygbranschen. Vi skulle behöva 3 gånger mer mark för att odla foder till djuren vi ska äta, vilket skulle leda till en total avverkning av Amazonas och andra regnskogar. Vår konsumtion av färskvatten skulle dubblas på kort tid, och leda till förödande katastrofer.
Hur katastrofalt detta än skulle vara, så måste vi ändå kunna hjälpa människor som behöver det. Men hur vanligt är det egentligen att vi behöver utesluta i princip alla livsmedel? Faktum är att endast 2-3% av världens befolkning lider av allergier. Den goda nyheten är att mjölk och ägg utgör över 50% av dessa. Tar vi dessutom bort nötter, skaldjur, samt soja så har vi täckt nästan 90% av fallen.
Var finns de som vittnar om de negativa hälsoeffekterna?
Det borde finnas en stor majoritet av människor som inte får ett positivt utfall av carnivore dieten, men var håller alla dessa människor hus? Jag fick möjligheten att prata med en del av dessa, samt läsa kommentarer från andra i liknande situation. Resultaten skrämde mig. De som påtalade negativa effekter de fick när de testade dieten möttes oftast av skratt eller uteslutning från grupperna. I andra fall blev de hänvisade till att de inte följde dieten tillräckligt noga, eller inte gav den tillräckligt mycket tid.
En berättelse jag minns extra väl var om en man som blev sängliggande med blod i avföringen efter 2 månader på dieten. Han rekommenderades att öka intaget av fett och salt.
En annan man fick en stroke efter 6 månader. Hans doktor rekommenderade att han avbröt dieten omedelbart. Mannen sökte sig i stället till ett forum för att söka motargument till läkaren.
Ju mer jag sökte exempel på detta, desto fler personer hittade jag. Personer som fått extremt negativa effekter av dieten delade sina erfarenheter för att mötas av en skara kritiska människor som inte tog personens vittnesmål på allvar. En tjej som svimmade av på gatan möttes av frågor om hon tagit magnesiumtillskott eller elektrolyter.
Efter dessa månader kände jag en enorm respekt och medlidande för personerna som testade denna diet. De flesta människor med stora hälsoproblem, med en längtan att må bra igen.
Det finns inga långtidsstudier på carnivore dieten. Däremot finns det flertal vetenskapliga studier på att vi mår bra av att äta fibrer, mindre socker, mindre mättat fett, och mer grönsaker. Det är just denna diet som människor äter i de välkända ”Blå Zonerna” som dokumenterats under många år på grund av att dess invånare innehar en onormalt hög livslängd, och utomordentlig hälsa.
Vi kan därmed med säkerhet säga att svaret på frågan inte är att avvika från dessa livsmedel, utan snarare se till att vi äter mat som inte skadar oss. Om du funderar på att testa carnivore dieten så var medveten om att du kan få exakt samma resultat på ett enklare sätt, utan de uppenbara riskerna som finns för kropp och miljö. De långsiktiga konsekvenserna av dieten kanske inte kommer att märkas förrän det är försent att ändra tillbaka igen.
Mormor kanske hade rätt. Ät en varierad kost. Ät mycket frukt och grönt. Stressa inte, och var snäll mot dig själv. Dieter är ingen mirakelmedicin, men med rätt balans kan de hjälpa till och bidra till att vi lever både längre, och mår bättre.
Ja just det ja, Paul Saladino – mannen som skrev boken Carnivore Code – har själv slutat med dieten efter att ha upplevt långvariga och obehagliga hälsoproblem så som sömnstörningar, hjärtklappning, muskelkramper, och låga testosteronnivåer.
Krönikör: Emil Gustavsson, VD Jävligt gott |
Vi publicerar löpande krönikor och ledare som både är signerade och som Jävligt Gott. Vill du också vara med och föra samtalet om hållbar mat framåt på riktigt? Hör av dig till ledarsidan@javligtgott.se, gärna med en färdig text!