fbpx

Chana Masala

med friterade tortillabröd och raita

Hej!

Som ni säkert vet om ni följt bloggen ett tag så rent ut sagt älskar jag indiska rätter av olika slag. Tikka Masala, Palak Paneer, Kofta Masala, Korma och Onion Bahji är rätter jag redan har recept av här på bloggen, ofta i flera olika varianter och som jag lagar rätt så ofta här hemma. Det tog dock flera år innan jag lärde mig hur jag på bästa sätt skulle få ut mesta möjliga smak ur de olika kryddblandningarna, vad jag skulle använda dem till och hur jag skulle få rätt konsistens på de olika grytbaserna. Jag är ingen expert, men känner ändå att jag fått hyfsad bra koll än så länge.

För att du ska få fram mesta möjliga smak ur torkade kryddor så behöver du ”väcka” dem med fukt och värme. Torkade malda kryddor behöver få tillbaks sin fukt för att smaka riktigt bra och ju längre de får värmas upp desto mer smak får du ofta ut av dem. Ofta rostar man hela kryddor innan man maler dem för att få ut mesta möjliga smak ur dem, men att ta hela kryddor och steka i oljan i början av en indisk gryta gör att du får fram är också ett vanligt sätt för att få fram ännu mer smak.

Därför är det viktigt att hela kryddor (som till exempel kanelstänger, spiskumminfrön eller lagerblad) som du använder får steka med i oljan från början när du gör en indisk gryta, och att du låter dina malda torkade kryddor steka med i oljan tillsammans med löken och få tid att utveckla sina smaker genom att koka såsen ganska länge. Om du bara rör ner kryddorna i såsen och sedan kokar för kort tid så kommer det snarare bara att smaka torrt och tråkigt då kryddorna inte får tid att utveckla sina smaker.

Just för att kryddorna spelar så stor roll i det indiska köket så kändes det som ett perfekt recept att öppna upp mitt nya samarbete med Kockens med! Kockens har massor av goda kryddor, varav flera är ekologiska och som gör matlagning superenkelt och gott. I ett par recept här nu framöver på bloggen ska jag dela med mig av några av mina bästa och favoritkryddningar för att göra vegansk mat jävligt god!

Den här första grytan, Chana Masala är en klassisk indisk kikärtsgryta som smakar rostad lök, spiskummin, bockhornsklöver, koriander och lime. Den är riktigt mustig och god! Bockhornsklöver är en av de viktigaste ingredienserna i vanlig gul curry, och då bockhornsklöver kan vara lite klurigt att få tag i så använder jag vanlig gul curry i det här receptet istället. Det går lika bra och gör det snäppet enklare att få tag i alla ingredienser.

Chana betyder för övrigt kikärtor och masala betyder typ kryddblandning, så chana masala betyder helt enkelt kryddig kikärtsgryta typ!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med friterade tortillabröd och raita
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!