I betalt samarbete med ChouChou
Sedan början av januari så har vi odlat våra egna örter i restaurangen på min restaurang ChouChou i samarbete med Grönska Stadsodling och deras odlingsskåp Grow Off!
Det är riktigt häftigt att kunna skörda sina egna hemodlade örter för att använda i matlagningen i så stor skala. Vi odlar all vår egen dill till skagenröran, toonishröran, laxtartaren och laxpastan. All vår persilja till pastan och tryffelpizzan. Mejram och körvel för att toppa vår steak frites och margherita och en del romasallad till burgarna och ceasarsalladen. Nu precis har vi också börjat odla basilika till pizzan, koriander till baoen och mynta till barens drinkar.
Grönskas odlingskåp är särskilt framtaget för mindre butiker och restauranger som vill kunna odla sina egna örter på ett prisvärt och hållbart sätt. Och det är väldigt, väldigt enkelt! Skåpen ger själv örterna allt det ljus det behöver, mängden vatten anpassa och fördelas automatiskt beroende på vilken sorts växt du odlar och allting styrs med hjälp av en app som också visar när det är dags att tillsätta växtnäring samt att skörda!
Så klart kommer vertikal inomhusodling inte ersätta allt vi odlar på fälten utomhus idag, men jag är övertygad om att det är en viktig del av att göra hållbar odling mer lättillgänglig för fler och att minska användningen både av besprutningsmedel och energikrävande växthus. Här behövs ingen besprutning, du kan odla väldigt mycket på väldigt liten yta (vi får ut ca 30-60 plantor i veckan från två skåp beroende på vad som odlas) och inte minst – det ser väldigt snyggt ut!
Jobbar du inom restaurang eller butik och är sugen på att skaffa ett eget skåp? Kontakta Grönska på deras hemsida!