I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Hej! Jag hoppas allt är fint med er! Idag har jag ett fruktansvärt gott recept till er! Jag inspirerades i detta av ett av Jennie Walldéns inlägg på instagram där hon visade upp en enklare version av en bibimbap hon hade gjort på stekt färs och vanligt ris istället för på långmarinerat kött och sushiris, med bara fåtalet snabbfixade tillbehör. Jag testade själv hemma med de ingredienser jag hade och det blev verkligen helt sjukt gott!
”Riktig” bibimbap är en av koreas nationalrätter och var som jag har förstått ursprungligen en rätt som enbart kejsaren fick avnjuta. Den kunde serveras med upp till 40 olika tillbehör och toppings och tog som ni säkert förstår galet lång tid att tillreda.
Jag ska på intet sätt säga att jag är någon expert på koreansk mat. För det ska ni vända er till Jennie, men det lilla jag har lärt mig och plockat upp är att det är ett kök som verkligen specialiserar sig på olika texturer och djupa smaker. De olika ingredienserna i en bibimbap visar upp olika texturer, olika smakdimensioner och ska komplementera varandra i slutändan när allting rörs ihop för att ätas med sked. Jag har försökt hålla mig sann till detta även här, även om jag bara har några få toppings som alla går väldigt fort att göra.
För att göra receptet ÄNNU enklare så har jag också använt mig av Kikkoman Ponzu som är en version av Kikkomans klassiska sojasås som är smaksatt med citron, och TABASCO® Sriracha som har precis den där djupa och fermenterade chilismaken som man annars förknippar med koreans gouchujang. De är bägge väldigt otypiska för ”äkta” koreansk matlagning, men funkar fruktansvärt bra och i kombination så ger de en smakbild som är oväntat nära om du istället hade använt sojasås, risvinsvinäger och gouchujang.
Kikkoman Ponzu har en superfräsch syra och sötma som gör att du slipper använda både risvinsvinäger och mirin i det här receptet. Den funkar i övrigt som dippsås till typ det mesta asiatiska du kan tänka dig och är en sjukt bra allroundsås. Som ni ser är jag en storkonsument, därav flaskan! TABASCO® Sriracha har blivit standard i mitt kök. Den har srirachans sötma, syra och vitlökssmak, fast med en egen ton av tabascons klassiska fermenterade chili som passar så SJUKT bra i den här såsen. Helt galet. Också en riktig stapelvara hemma hos mig.
Jag är som ni kan se på bilderna en storkonsument av Ponzu så jag har köpt en enlitersflaska på asiatiska livsen, men den version som finns för konsument ser ut så här i butik: