Hej!
Så här i karantäntider tänker jag att det är bra att vara resurssmart och att laga mat som är enkel att variera utifrån vad som finns hemma.
För nu mer än två år sedan så gjorde jag ett samarbete med Cervera där vi tillsammans tog fram en veckomeny baserat på enbart svinnsmarta rätter som allesammans baseras lite på ”koka soppa på en spik” mentaliteten och där råvarorna enkelt kan varieras och bytas ut efter vad man har hemma.
Flertalet av de här rätterna har dock inte publicerats i egna blogginlägg sedan dess och kan därför vara lite svåra för folk att hitta. Jag tänkte därför ta det här tillfället i akt att återpublicera dem då de allesammans är riktigt bra och enkla och passar när matlagningen kanske behöver bli lite enklare och utgå mer ifrån vad som finns till hands.
Se dessa fyra recept (det femte är redan publicerat i form av den här smarriga minestronesoppan) nästan snarare som tekniker än som rätter i sig. Helt enkelt inspiration för hur du kan ta vara på maten på lite olika sätt.
Bönorna och tofun i det här receptet går att byta ut fritt till vilka proteinkällor du än må ha till hands. Lika så grönsakerna.
Om rätten
Medan grönsakerna fortfarande är färska och fräscha gör vi en grönsakswok med enkla men goda smaker och knaperstekt tofu. Du kan använda vilka grönsaker du vill. Se bara till att woka de lite grövre grönsakerna och de lite mjällare grönsakerna separat så du inte översteker grönsakerna!
TIPS:: Den här rätten är perfekt för att använda de delar av grönsakerna du kanske inte brukar använda, som blasten från blomkålen, stjälken från broccolin och de gröna delarna av purjolöken. Det är bara att skölja dem rena, hacka i lagom stora bitar och slänga ner! Vi slänger jättemycket ätbar och god mat i onödan när vi inte äter dessa delar.
Vi serverar woken med ris.