fbpx

#Enmiddagitaget och Matrapporten 2018!


Hej!
Här kommer ett av de där ovanliga ”bara snack” inläggen, men jag hoppas ni har lite tålamod med mig!
I går släpptes kommunikationsbyrån Food & Friends årliga rapport ”Matrapporten” där de kartlägger Svenskarnas matvanor, mycket glädjande kan vi konstatera att vego är på rejäl frammarsch! Hela 25 % av alla tillfrågade säger att de ska äta ännu mer vego under det kommande året och hela 43 % äter vego minst en dag i veckan!
Det är en massa andra spännande saker som sägs i rapporten, bland annat att det just är bloggar som Jävligt Gott som är det stora nya heta som är med och skapar den här trenden! Bland unga 17-24 så står sociala media för hela 35 % av deras matinspiration, mat siter (jag antar att Jävligt Gott kanske kan räknas som en sådan också?) för 37 % och de klassiska magasinen bara för 17 % av inspirationen. Det är kul att se att det jobb vi gör för att sprida mer god vegoinspiration och visa fler hur gott det kan vara faktiskt ger resultat!
Här kan ni själva läsa hela rapporten, och här kan ni läsa en intervju som TT gjorde med mig med tanke på de något lustiga rätterna som hamnat högst upp i Matrapportens nya karläggning av de populäraste vegorätterna…
Men trots alla dessa goda nyheter, betyder det inte att det inte finns väldigt mycket jobb kvar att göra…
Så här skriver Food & Friends själva i sin sammanfattning av rapporten:

Men det finns fortfarande utmaningar. När det gäller ”Helgtoppen”, vad vi äter fredag och lördag, faller vegetariskt till plats nummer åtta. Ska det vara fest, så ska det vara kött eller kyckling. Än så länge. På årets nya lista ”Vegotoppen” över de vanligaste gröna rätterna är grönsakssoppa knappt etta före sallad. Soppa och sallad driver vegetariskt, en ganska fattig bild av gröna rätter. Det är ännu ett steg kvar till att äta grönt av lustdrivna anledningar, bara en liten del anger ”för att det är gott” som anledning varför de väljer vegetariskt. Ett sensoriskt och pedagogiskt arbete återstår att göra för att öka det gröna ätandet. Visst är sallad bra, men att etablera fler varma vegetariska rätter borde vara ett sätt att få smaklökarna att styra fler att äta grönt

Kort och gott – vi måste visa Svenska folket att vegomat också kan vara jävligt gott, och att det verkligen är något som duger lika väl till helg och fest som till vardagsmat! Och att det verkligen finns så otroligt mycket mer i vegoriket än sparrissoppan, grönsaksbiffarna och salladen som blir över på sidan när köttätarna tagit alla goda rätter för sig själva. För det vet vi ju!
Herre gud! Vi har Boeuf Bourguignon! Vi har hamburgare! Vi har tacos! Pizza! Fooled Pork! Grillspett! Och jag vet inte, typ 250 andra jävligt goda recept bara här på bloggen… Det som krävs är att börja få fler köttätare att upptäcka dem så de inser att det finns så mycket mer gott att äta på andra sidan 😉
Och därför vill jag ge er en utmaning! Jag lanserar härmed hashtagen #enmiddagitaget och med den en uppmaning till er att bjuda era grannar, vänner, familjemedlemmar, klasskompisar, jobbarkompisar eller vilka andra skeptiska, men nyfikna köttätare ni kan ha i er närhet på en riktigt god middag och bevisa för dem hur fantastiskt gott det kan vara med vegomat!
Jag kan hjälpa till med recepten, med pepp och inspiration. Det ni behöver göra är att välja ut några goda rätter, några glada vänner och sedan bjuda dem på middag, och ta en bild från middagen på er allesammans, lägg upp den på instagram och tagga #enmiddagitaget och berätta om hur det gick! De bästa och mest inspirerande bilderna kommer jag löpande att reposta på instagram, och vem vet – kanske blir det till och med så att de absolut mest peppande historierna får sig en hemmakväll med mig som kock på en ny middag för gänget?  🙂
Hur låter det? Är ni på att hjälpa till att visa Sveriges befolkning hur gott vegomat verkligen kan vara, en middag i taget?
😀

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!