fbpx

Felixbarometern och reflektioner om vegomat

IMG_0812
OBS! Det här är ett sponsrat inlägg i samarbete med Felix Veggie, men jag står 100 % själv bakom tankarna och åsikterna! OBS!
Hej!
Här kommer ett lite annorlunda inlägg än vanligt! Inga recept utan snarare lite vegoreflektioner.
I fredags var jag och ett gäng andra glada vegointresserade människor inbjudna till Restaurangakademin för lanseringen av Felix nya produktlinje Veggie, med färdigfrysta vegorätter, och deras årliga Felixbarometer. Barometern är en konsumentundersökning där Felix djupgräver i människors inställning till mat och en massa andra grejer som har med mat att göra. Det var väldigt intressant att lyssna och väckte en massa tankar. För att göra det hela ännu bättre så hade de dessutom bjudit in den sjukt begåvade Mr Tommy Myllymäki som berättade om sina tankar om att laga mat med grönsaker i centrum och vegetariskt.
Först vill jag bara ta en sekund till att säga hur fantastiskt bra det är att den här nya vegovågen leder till att företag som Felix äntligen ser en marknad i att ta fram och sälja vegoprodukter som en del av sitt ordinarie utbud! Det blir lite av en självuppfyllande profetia – en större efterfrågan skapar ett större utbud som gör det lättare att vara vego, som i sin tur ökar efterfrågan osv. Felix sa att de också håller på och tittar på fler färdigrätter fokuserade mot middagsrätter, de här nya är fyra stycken lunchlådor. Tummen upp på den! Jag kommer att testa alla fyra under helgen och skriva en recension i veckan som kommer.

IMG_0821
Matbloggare som fotar proffskockar som lägger upp färdigmat till matbloggare. Inte illa!

Det var tre grejer som verkligen fångade mitt intresse under presentationen som jag skulle vilja spinna lite extra på. Dels det som Tommy snackade om, hur möjligheterna att äta vegetariskt och veganskt ute på krogen ser ut och kommer att utvecklas framöver. Dels Peak Meat, ett för mig nytt och mycket spännande koncept och sist också varför folk väljer att käka vegetariskt. Varje enskild punkt skulle utan problem kunna bli ett eget inlägg, men det pallar jag inte riktigt nu, så jag får istället försöka hålla mig (hyfsat) kort.

Att käka vego på krogen

Det konstaterades att ett stort fokus de senaste åren har legat på att göra det enklare att äta och laga bra vegetarisk mat HEMMA. Felix hjälper ytterligare till med detta, nu med sina smidiga färdigrätter. Men moderatorn frågade Tommy Myllymäki hur han trodde att utbudet av kreativa och goda vegetariska rätter ute på krogen skulle se ut framöver. Hon påpekade, och jag håller verkligen med henne, om att de flesta rätter som går att fås på finrestauranger nu förtiden mest påminner om uppblåsta förrätter. Dvs typ rotsaker med lite gröna blad och någon stark ost.
Tommys poäng var, och det håller jag också med om, att det största problemet ligger hos kockarna i det här fallet. Den absoluta majoriteten av alla ”köttkockar” har fått lära sig att skapa rätter med grunden i olika animaliska produkter, och att därför ”tänka om” och skapa rätter som inte baseras på kött eller mejeriprodukter kräver en helt ny uppsättning skills som dessa ofta saknar. Men han påpekade också att dessa kockar ofta är väldigt snabba att ta efter nya trender och tekniker som dyker upp, så det är helt enkelt upp till alla oss vegokockar att börja sprida evangeliet!

IMG_0835
Tommy bjöd på några av sina egna signaturgrönsaksrätter, ugnsbakad rotselleri och grillad purjolök med fetaost

Jag frågade hur han såg på att använda sojakött och liknande, och jag tyckte att svaret var ett väldigt tydligt exempel på hur genomgående okunskapen om vegoprodukter faktiskt är. Han höll en utläggning om hur vegoproteiner ofta smakar mindre och har en annan konsistens och därför ”behövs mycket mer av” i en rätt för att få till en liknande grej. Ja, fast nja, inte riktigt va..? Är det inte lite konstigt att animaliska halvfabrikat, som till exempel korv utan problem hyllas i finköken, men att veganska halvfabrikat som Oumph eller vegokorv ses som misstänkt skräp? Vilket då enbart lämnar bönor, linser och ost kvar som alternativ och en ganska smal palett att jobba med.
Slutsats: Om vi vill käka mer och godare vegomat på krogen måste vi börja sprida kunskap om HUR man lagar god och varierad vegomat till restaurangköken!
Felixbarometern - Hela presentationen
Felixbarometern 2

Peak Meat

En annan intressant sak att resonera kring är ”Peak Meat”. Enligt undersökningen så käkar svenskarna betydligt mycket mer grönsaker idag än för tjugo år sedan, medan mängden kött som äts fortfarande inte har minskat. Trots detta har vi en enorm vegotrend och över 55 % av alla tillfrågade vill äta mer vegetariskt. I USA nådde de tydligen Peak Meat för ca 10 år sedan (dvs den totala köttkonsumtionen har minskat de senaste tio åren), men i Sverige har vi fortfarande en marginell ökning.
Det här är väldigt intressant, för om målet nu är att få folk att käka mer vegetariskt och mindre kött så måste vi förstå varför och hur folk resonerar kring sitt köttätande. Folk vill alltså äta mer vegetariskt, men inte för den delen sluta äta kött. Däremot verkar fler äta kyckling snarare än andra typer av kött, och mycket mer grönsaker.
Slutsats: Vi ser kanske snarare en trend med fler blandkostare och färre nötköttsfanatiker snarare än en massa helvegos. Men, som jag alltid brukar säga, bättre med två steg fram och ett steg bak än inga steg alls!
Felixbarometern 3

Felixbarometern 4

Varför vego?

Och det för oss in på den sista delen, varför folk då väljer att käka mer vego och mindre kött. Tyvärr (skulle jag väl då ändå säga, då jag typ är 100 % på team djurrätt) så verkar den största motivationen bakom den ökade vegotrenden snarare handla om hälsa (35 %) och miljö (25 %) än vad den handlar om djurrätt (12 %). Det skulle väl kanske också kunna vara en orsak till varför trycket på restaurangköken att ta fram primärt varierad vegokost faktiskt inte är större än vad det är. Folk vill ha hälsosam vegokost, och då är det helt okej att käka sallad på krogen istället för en biff. Inte som jag som då hellre ser en vegobiff som ersättning.
Slutsats: Kontentan av alla tre punkterna verkar alltså vara att fler vill käka vegetariskt, men att det primärt handlar om en trend bestående av miljö och hälsoskäl, dvs hållbarhetsfrågor. OM vi vill käka mer och varierat vegetariskt på krogen så kommer vi dock behöva både pusha djurrättsfrågorna nu när vi har medvind, och fortsätta sprida kunskap om HUR man gör för att laga varierad och spännade vegokost. Rida på vågen helt enkelt.
Felixbarometern 5
Bonusreflektion: En väldigt viktig och intressant sak som Tommy sa på tal om vegoutbudet på restauranger var rörande folks motivation till att äta ute på krogen. Han hade serverat en trerätters vegomeny på sin restaurang i Jönköping för något år sedan. På sex månader har TRE personer beställt den. Att käka ute ofta är fortfarande primärt ett storstadsfenomen, när folk går på restaurang utanför storstäderna ses detta fortfarande som någon speciellt och lyxigt. Motivationen till att ta en vegorätt då, om man inte är vegetarian är mycket mindre då grönsaker helt enkelt inte upplevs lika lyxigt som en redig plankstek eller råbiff.
Så – låt oss slå ett slag för lyxigt vegokäk! Jag börjar med min Veganska Beuf Bourguignon! 
 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
14 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
14
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!