I annonssamarbete med Black Tower Fruity White
1. Vadå, är inte allt vin veganskt?
Nej! även om det kanske låter lite otippat så är det faktiskt inte så. Läs vidare så ska jag förklara varför!
Vin är väl gjort på druvor, så hur kan det då innehålla animalier? Jo, på grund av hur tillverknings-, och då framförallt reningsprocessen går till.
När ett vin jäser bildas proteiner som gör vinet grumligt och slöjigt. Det är naturligt och ofarligt men kan samtidigt göra vinet instabilt. Dessutom är de flesta vindrickare vana vid klart vin.
Grumligheten och fällningarna tas bort genom klarning och filtrering innan buteljering. Vid klarningen används i vissa fall animaliska proteiner och ämnen: mjölkprotein, äggvita, isinglass från fiskens simblåsa eller kitin från skaldjur.
Det tillsatta klarningsmedlet gör att proteinet från jäsningen klumpas ihop, sjunker till botten av vinkaret och kan tas bort. Protein avlägsnar protein, med andra ord.
Veganviner klarnas och stabiliseras istället genom att använda bentonitlera eller andra finmaskiga filter. Eller så låter man helt enkelt vinet vara lite grumligt, det är inte farligt och påverkar inte smaken och är vanligt bland annat i naturviner!
Viktigt är dock att tillägga att oavsett om ett vin renas med hjälp av äggvita eller bentonit så finns det inga faktiska rester av produkten kvar i vinet när det säljs. Dessa processer räknas som hjälpmedel och inte tillsatser då ämnena som används sedan tas bort från produkten på nytt.
2. Så vet du om ett vin är veganskt
Ämnena som nämns ovanför är alla helt lagliga och dessutom rätt så vanliga att använda, och reglerna för vilka ingredienser i viner som måste redogöras är olika i olika länder, så det finns ingen garanti för att ett vin är veganskt, oavsett prisklass om det inte är utmärkt.
Det bästa sättet att därför vara säker på att det vin du dricker är veganskt är att leta efter en veganmärkning på flaskan, eller att vara i direktkontakt med producenten. På systembolaget märks veganska viner ut ibland, men inte alltid. På flaskan här bredvid, Black Tower Frutiy White så hittar du till exempel ”Vegan Friendly” stämpeln på framsidan och den gula ”V-Label” stämpeln från European Vegan Union på baksidan.
Ibland finns det mindre producenter vars viner är veganska, men som inte har råd med, eller prioriterar att märka sina viner. Ibland finns det viner som är veganska till sitt innehåll, men som i vissa fall inte får märkas som veganska då de använder bivax för att försegla sina flaskor. Vad man kännetecknar som veganskt är också ibland lite oklart, då vissa räknar in ifall djur använts i produktionen eller om rankorna gödslats med djurgödsel även om det inte finns animalier i själva vinet.
Enklast är helt enkelt att leta efter en veganmärkning eller att direkt kolla upp tillverkaren. Det finns flera listor online att gå igenom också! Googla ”Veganskt Vin” så hittar du flera.
3. Allt naturvin är veganskt
Naturviner är viner som bland annat tillverkas utan tillsatser vilket alltså innebär att de inte innehåller ovan nämnda tillsatser. Även vin som är ekologiskt eller biodynamiskt är för det mesta fria från liknande tillsatser. Vid biodynamisk odling används dock en del okonventionella odlingstekniker som bland annat innefattar att begrava delar av oxar runt åkrarna, så en del veganer undviker dem av den anledningen.
4. Det går att kombinera vegansk mat med vilket vin som helst!
Så klart går det att kombinera vin med vegansk mat! Vegansk mat är inte annorlunda än annan mat förutom den lilla detaljen att det inte innehåller animalier, men det finns gott om smak och det är det viktiga!
Det är inte fläsk, fisk och nötkött utan olika grundsmaker och sensoriska upplevelser som man egentligen kombinerar mellan mat och vin. Syra, sötma, beska, sälta och umami är minst lika närvarande i växtbaserat mat, precis som fett, hetta, strävhet och olika texturer som alla påverkar hur maten upplevs tillsammans med dryck.
Mitt bästa tips är att sluta tänka på olika typer av kött och istället kombinera ditt vin till mat utifrån grundsmakerna och de olika egenskaperna i maten och vinet. Matcha matens sötma, syra, fetthalt och liknande och du kommer plötsligt upptäcka en helt ny värld av vegansk mat och veganskt vin!
Black Tower Fruity White är till exempel fruktigt med en lätt sötma och hög syra och passar därför perfekt till bland annat lite hetare och syrligare mat, till exempel asiatiskt! Där matchar du då syran och hettan i maten med vinets restsötma och fräschör, vilket lyfter smakerna och samtidigt mildrar känslan av chilin. Det har inte ett dugg med kött eller inte att göra, utan bara smakkemi!
5. Veganer dricker också vin
Så klart är det också viktigt att det finns veganskt vin för alla oss som av en eller annan anledning valt att inte äta kött!
Det enda veganer har gemensamt med andra veganer är att de av en eller annan anledning valt bort att äta animalier. Deras övriga tankar och känslor om allting annat de gör här i världen behöver inte alls ha någonting med detta att göra. En del veganer dricker alkohol, och vissa gör det inte. Precis som med allätare!
Veganer njuter precis lika mycket av livets goda som alla andra 🙂
Källor:
Vegomagasinet: https://www.vegomagasinet.se/viner-veganska
Systembolaget: https://www.systembolaget.se/vin/eko-bio-vegan-natur/veganskt-vin/
Time Magazine: https://time.com/6121469/vegan-wine/