Här är fem fantastiska veganska bakverk som passar perfekt till påsk! Tre av dem är dessutom glutenfria! Recepten är inspirerade från Italien, Frankrike och England och några Svenska klassiker.
Det här bakverket heter ”Le Succés” och receptet, som dessutom är glutenfritt, har jag inspirerats av från ett recept hos Jan Hedh. Bakverket är perfekt för högtidsfika och är smakmässigt som en biskvitårta. Även i vegansk tappning passar namnet fint och det är en riktig succetårta.
Dessa brittiska klassiker bakas främst kring påsk. Bakas de utan det ljusa korset är det dock klassiska “tea buns” som kan bakas under hela året. Mängden tillsatt frukt varierar mycket och i liknande degstorlek hittar jag allt från 80 gram russin till över 200 gram så älskar du russin kan du alltså dubblera vikten russin. Man kan också minska russinen 50 gram och tillsätta ett litet skalat, urkärnat och tärnat äpple istället. Det är också vanligt att man penslar bröden med lite aprikosmarmelad eller sirap som värmts upp och blandats med lite hett vatten för att bli penslingsbart. Jag använder oftast lönnsirap för att det är smidigast men de två andra alternativen är mer traditionellt korrekta. Plåten på bilden är 25×35 centimeter
Jag har arbetat med mazarinrecept i över 10 år och de har varit med i tidigare sammanfattningsböcker men jag har några nya ändringar med här i både fyllningen och i glasyren för att avsevärt förbättra dem. Dessutom har jag fotograferat en guide för hur jag gör dem så att det ska bli enklare för dig som bakar. Jag har insett att bittermandel gör sig otroligt bra i mazariner och förstärker mandelsmaken så jag river numera gärna ner ett par bittermandlar.
Jag älskar alla mandelkakor men jag älskar biskvier lite extra. 2010 när jag drog igång mitt veganska bakprojekt var det ett av de första bakverk som jag lade mycket tid på att veganisera då det faktiskt inte fanns några bra veganiserat recept. Idag mer än 10 år senare tittar jag lite extra på alla coola olika sorters biskvier som folk och bagerier gör vid högtider med de runda bottnarna. Många roliga figurer som pumpor, tomtar, monster och annat men jag hinner sällan leka med klara recept eftersom det finns så många roliga recept att veganisera. Mycket sällan arbetar jag ju heller fram egna recept, jag försöker ju veganisera alla typer av klassiska bakverk, inte hitta på nya, men sen jag tog fram receptet på tyska kanelmandelkakor insåg jag att när man gräddade dem i högre temperatur och med lite tjockare deg kunde man göra biskvier med utstickare!
Pasta di pistacchio är Italienska pistagekakor som formas till små ormar eller svagt böjda S. Jag har tagit fram pistagekakor tidigare men dessa kakor brukar ha en lite högre andel pistage än mitt tidigare recept så här har jag höjt halten pistagenötter. Resultatet blev en kaka som är härligt mjuk i mitten även om den är välgräddad på ytan. Vill man göra enkla amaretti rullade till bollar är den här degen perfekt för det också. De är både veganska och glutenfria, superenkla att slänga ihop och magiskt goda!