Hej!
Idag kan jag glatt presentera första avsnittet av Jävligt God Sommar -Tomatsalladen! Varje avsnitt kommer att fokusera på en maträtt, och inkludera lite snack och grejer som har med den att göra. Vi spelade in alla sju avsnitt på raken under en helg när vi var ute några polare på landet och hängde, så det ni ser är precis bara det som hände och sades när vi lagade maten och käkade. Precis som på riktigt, fast klippt ner till sexminutersavsnitt för Youtube! 😉
Och jo förresten, de flesta recept ifrån serien kommer att finnas att köpa i min kommande nyutgåva av Jävligt God BBQ som kommer i maj! Ni kan förbeställa den här, hos Owl Streets.
Receptet
Jag har skrivit om tomatsalladen tidigare här på bloggen, men här har ni det igen. Det är ett recept jag ursprungligen hittade hos Jamie Oliver i hans supermysiga ”Jamie at Home” serie där han lagar en massa mat baserad på vad han har i sin monstruösa jätteträdgård. Jag har lagat det oändligt många gångar sedan dess, och varierar ständigt ingredienserna i salladen. Det enda genomgående och ständigt det samma är dock tekniken där man saltar tomaterna och låter dem safta ur i ett durkslag en timme innan servering för att koncentrera tomatsmaken. Genialt!
Och jo, jag vet att mozzarella innehåller löpe, som är gjort av kalvmage, och jag håller lite låda om det i slutet av programmet. Om ni vill läsa en lite mer vältalig förklaring till hur jag förhåller mig till det ämnet och till ”renlevnad” så får ni gärna läsa det här inlägget!
Programmet
I samband med det första avsnittet tänkte jag att det också kan vara på sin plats att ge en liten bakgrund till serien. Vi spelade som sagt in alla avsnitt under en långhelg i somras ute i Riala i Roslagen. Vi hade varit ute några stycken av oss en månad innan och skämtade då om att Linus och Jonnali (som bägge är med i serien) borde spela in en livemusikskiva där ute, på det gamla pianot som står i vardagsrummet på nedervåningen. Huset är urmysigt, och min sambos familj brukar ha stora familjefester där ute på somrarna, så vi vi visste att det utan problem gick att husera ganska mycket folk. Deras schema var däremot ganska fullsmockat de närmsta året, så Jonna kontrade med att jag väl själv lika väl kunde spela in ett matlagningsprogram här ute. Och ärligt, varför inte?
Så jag snackade med Kalle och Haylie, två polare från Fryshuset där jag jobbar, om driver Missing Files, en nystartad verksamhet som coachar unga som vill göra film och arbeta med kommunikation. De var på idén till 100 %, packade ihop sina kameror och hakade på. Linus lovade att göra musiken till programmet, och off we went!
Först var tanken att vara ute en hel vecka och filma och laga mat, men jag måste så här i efterhand säga att jag är ganska tacksam över att det bara blev tre dagar. För det blev ganska intensivt. Stora lyxiga frukostar, luncher och middag tre dagar på raken är ganska mycket att leverera för en stackars kock. Även om man har fint sällskap.
Jag hoppas att ni kommer att gilla det hela! Isf kanske det blir fler helhelgseskapader till olika ställen framöver.
Chez!