fbpx

Fritera i Airfryer – Test!

Jag älskar att fitera, och gör det relativt ofta hemma och ”på jobbet” dvs för bloggen, då mest i stekpanna. Panerad tofu, pommes, nuggets, vegansk fried chicken, schnitzlar och ja vet inte vad har puttrat i frityroljan inte allt för sällan. För det är ju rackarns gott, det går inte att förneka!

Däremot är fritering inte det hälsosammaste sättet att laga mat på som finns, det ska jag verkligen erkänna, så när Cosori som tillverkar några av de bäst kundrecenserade Airfryerserna på marknaden hörde av sig och frågade om jag ville testa så blev jag nyfiken. Jag har hört mycket om dem, men än så länge inte testat själv.

Det första som slog mig när jag fick hem den var att jag verkligen inte hade någon aning om hur den funkade, och jag satte mig som vanan trogen är och googlade på recept och instruktioner. Det visade sig dock inte riktigt behövas, för med själva Airfryern följde ett ganska gediget recepthäfte, samt en tydlig instruktionsbok på hur den fungerade.

Det finns dels ett antal förinställda program för grönsaker, bakning, olika sorters kött, pommes frites, fisk m.m. och en enkel interface för att själv ställa in tid och värme på maskinen. Det var otroligt enkelt att komma igång, bara att plocka ut all plast (viktigt, annars… ja ni fattar) från korgen, sätta in sladden och sedan köra igång. Jag var igång och luftfriterade mina potatisklyftor på bara några minuter.

Därefter gick det på ett kick verkligen. 25 minuter av att inte göra något alls, och sen var det klart! De rekommenderar att man tar ut korgen efter halva tiden och skakar om, så det gjorde jag, för att få jämn yta, men i övrigt var det otroligt enkelt och genererade väldigt mycket mindre disk än vanligt!

Det som slog mig var att det snarare påminner om att ugnsbaka än att fritera någonting dock. Potatisklyftorna får samma härliga textur som om jag hade kört dem i ugnen, men den perforerade korgen, och kraftiga luftomströmningen inne i maskinen gör att de bakas jämnare, både underifrån och ovanifrån. Så klart blir de mer tillagade på ovansidan, som vätter mot stålspiralen i taket som genererar värme, men de lagas jämnt och snabbt utan någon ansträngning alls. Väldigt smidigt! Allt som går att göra i ugnen, eller i stekpannan, går att göra i denna, de rekommenderar bara att man sänker gradtalet med ca 15 % och tiden med ca 20 % från om du hade kört den i ugn, för perfekt resultat.

Det kommer absolut bli mer luftfritering här hemma framöver! Det känns som att den borde funka fint till alla olika typer av stekning och bakning, och jag ser fram emot att testa att göra allt ifrån att rosta grilled cheese mackor i den till att helbaka grönsaker och fritera nuggets. Jag tror att det tar lite labbande innan man får 100 % grepp om hur olika saker beter sig på olika temperaturer, men därefter kommer det vara en riktigt bra kompis!

Den här första gången gav jag mig på att göra fish and chips med salt och vinägerchipspanerad tofu och stora potatisklyftor gjorda av bakpotatis. En lite roligare version av den brittiska klassikern som blev riktigt god! Ni hittar receptet länkat här nedanför!

Om du vill köpa en egen av samma version som jag fick så kan du göra det här! Jag kan absolut rekommendera det om du är ute efter ett enkelt, smidigt sätt att laga god mat, utan att behöva tillsätta så mycket fett för att laga rätten!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

panerade med salt och vinägerchips, och serverad med tartarsås!

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!