fbpx

Gjutjärnsskola, samt en liten titt på mina pannor och grytor!

IMG_1970
Hej!
Här kommer ett lite annorlunda inlägg än vad som brukar dyka upp här på bloggen. Nämligen något så nördigt som en liten kort introduktion av vad för olika pannor och grytor jag använder mig av när jag lagar min mat här hemma!
Jag kan få ganska starka drag av prylnördighet när jag släpps lös i rätt sammanhang. Framförallt har jag en grej för köksgrejer (go figure…), men även för vissa typer av kläder och prylar. Gärna jeans. Jag kan googla i dagar innan jag köper ett nytt par brallor, och då ska de vara jävligt bra, helst reko och framförallt helst av sjukt hög kvalité och bra modell. Jag älskar dry denim som man själv får slita in i flera månader, och som blir som ett andra skinn. Det är mycket mer miljövänligare än de där superbehandlade skitbrallorna man kan köpa på HM, aldrig sweatshoptillverkade och sjuuukt snygga.
IMG_1788
Lite så är jag med mina grytor också. De ska vara kvalité. Och kvalité för mig handlar om lång livstid, om bra egenskaper, och det får gärna också kräva snäppet mer inläsning och teknik för att man ska få ut max ur dem. Om det inte kräver lite av dig, så är det inte alls lika roligt att använda dem.
Just därför älskar jag gjutjärn och kolstål. Bägge två är levande material, som påverkas direkt av om du missköter dem, men som kommer att ge tillbaks mångfalt om du tar hand om dem. De har fantastiska värmeegenskaper, får grymma nonstickbeläggningar och är bara fruktansvärt snygga.
I min gjutjärnssamling har jag idag hela fyra stycken olika pannor, samt en Le Creusetgryta – dvs emaljerad gjutjärn, vilket är perfekt för långkok eller grytor där man inte vill att ingredienserna ska reagera med järnet.
Det är en vanlig 28 cm panna, en 28 cm grillpanna, en 28 cm traktörpanna (dvs med höga, raka kanter och lock) samt en lite mindre plättlagg. Plättlaggen är begagnad, men annars har jag köpt eller fått resten själv.
IMG_1972
Ni kan väl tricken för att få ut max ur sina gjutjärnspannor?

  1. Stek in dem väl med rapsolja eller liknande värmetålig olja. Värm upp med ett täckande lager olja och låt stå på medelvärme i 10 minuter. Låt därefter svalna med oljan i pannan, och diska sedan ur med varmt vatten UTAN diskmedel. Upprepa varje gång pannan börjar tappa sin beläggning.
  2. Stek aldrig på för hög värme. Gjutjärn har väldigt bra värmeegenskaper vilket innebär att de håller värme länge och kräver lägre värme på spisplattan för att bli varma. Om du steker på för hög värme blir pannan därför väldigt varm och ytegenskaperna försämras, och kan i värsta fall deformeras.
  3. Koka helst inte saker i pannan. Det förstör beläggningen och du måste behandla om ytan.
  4. Diska aldrig med diskmedel. Använd bara hett vatten, annars förstör du beläggningen och måste börja om på nytt. Samma gäller för kolstål!
  5. I och med att du inte diskar ur med diskmedel så tar pannan lätt smak av det du lagar. Var därför försiktig med att laga starka saker, eller att använda olivolja som har låg röktemperatur. Det kommer att göra att nästa sak du lagar kommer att ta smak, och att pannan riskerar att ryka mycket om du steker på högre värme nästa gång.

Om du håller dig till dessa tips så har du några fantastiska stekpannor som kommer att räcka livet ut!
IMG_1969 (1)
Min kolstålssamling är dock betydligt nyare och en spännande ny upptäckt. Kolstål ska precis som gjutjärn inte tvättas med diskmedel, utan endast med hett vatten för att låta det instekta fettet bilda en beläggning på stålet. Det, samt reaktionen som sker i stålet (en typ av oxidering, liknande rost, fast mer kontrollerad) ger långsamt en bättre och bättre nonstick effekt och en fantastiskt vacker yta.
Här har jag två stycken bjässar från det franska märket De Buyer! Dels en 36 cm i diameter stor stekpanna som är perfekt på grillen eller på en stor platta när man ska laga mat åt ett helt gäng. Jag använde den bland annat till mitt Texas Chili-recept här senast, vilket blev perfekt. Och dels en 28 cm gryta med välvda kanter, som är perfekt när man vill både bryna och koka i samma kärl. Det är nämligen svagheten hos Le Creusetgrytan – emaljen gör det helt hopplöst att bryna någonting, då det har väldigt dåliga stekegenskaper. Men här kan man göra bägge, vilket är väldigt behändigt!
Tips för kolstål:

  1. Även här ska man som sagt inte diska med diskmedel, använd bara hett vatten och torka sedan direkt torrt med papper, annars riskerar du rostfläckar.
  2. Efter varje användning, smörj pannan med lite olja, som du sedan torkar av med papper.
  3. Första gången du använder pannan ska du tvätta den i skållhett vatten för att få bort det skyddande vaxlager de levereras med. Värm därefter upp den med olja tills det ryker. Ta av från värmen och låt svalna. Häll av oljan och torka torrt med papper. Sen är den redo att användas!

IMG_1486

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Matlagningstips, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!