fbpx

Glad Nationaldag! Krönika och tio veganska husmansrätter du kommer älska


Idag är det Sveriges nationaldag och jag tycker att detta är ett perfekt tillfälle för att hylla all den fantastiska mat som finns i det här landet!
När jag växte upp så hörde jag får alla möjliga håll att vi i Sverige saknar en egen matkultur. Att den mat vi har är så fruktansvärt tråkig, bondsk och meningslös så den knappt är värd att prata om. Att det är därför vi är så benägna att ta åt oss andra länders maträtter, för att vi knappt har några själva.
Jag har aldrig riktigt fått ihop det där. Min pappa var fantastiskt bra på att laga svensk husmanskost, så jag har vuxit upp med klassiska hemlagade rätter som palt, dillkött, kalops, kåldolmar och mycket mer. Då tänkte jag inte på dem som svensk matkultur utan bara som vanliga grejer han brukade laga, men i takt med att jag själv började laga mer mat och fick en djupare förståelse för maten han hade lagat så fick jag en allt större respekt för maten, hantverket och råvarorna jag vuxit upp med och som jag ärvt från pappa och farmor.
Visst, svensk matkultur kanske inte är lika kryddrik som den indiska och thailändska, inte lika mustig som den amerikanska, lika fin som den franska eller har lika mycket färska råvaror som den italienska. Men vi är fantastiskt bra på att äta efter säsong, att ta vara på de råvaror vi har, att få fram spännande smaker genom tillagningsprocesser som också skapar lång hållbarhet och på att få fram stora smaker med små medel.
För mig är det här en viktig insikt, och den säger mycket om vikten av att kunna hålla två tankar i huvudet på samma gång när det kommer till mötet mellan kulturer. Att vi möter andra matkulturer, eller andra kulturer överlag, behöver varken betyda att vi måste trycka ner vår egen kultur eller stöta bort andras kultur för att kunna överleva. Snarare är det när vi är trygga och stolta över vilka vi är som vi kan möta andra och respektera dem för vilka de är utan att känna oss hotade. Att bli någonting mer tillsammans.
Idag lagar och äter jag glatt både svensk, indisk, amerikansk, italiensk, japansk, thailändsk, eritreansk och fransk husmanskost i mitt kök, och jag är stolt över att bo i ett land där det ryms både en uppsjö av matupplevelser och människor med olika bakgrund. Och jag är lika stolt över att mitt bidrag i det här är att lyfta upp och bidra till att förnya och bevara min familjs matkultur så att även den förblir en stark del av den här nya berättelsen – där den stolt ställs bredvid snarare än mot eller bakom de andra nya intrycken.
Grattis vackra Sverige, tack för allt det fina och goda du har gett mig!
Och för att fira och uppmärksamma detta har jag sammanställt tio av mina egna veganska favorithusmansrecept från bloggen. Hoppas jag kan inspirera!

Pannbiff med lök

Viltskav med potatismos

Rullader med gräddsås

Köttbullar i gräddsås

F*skgratäng med tofu

Kalops

Raggmunkar

Fiskpinnar med tofu och hemmagjord remouladsås

Skagentoast

Veganska pannkakor

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Artiklar

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!