fbpx

Gräddstuvad kantarellpytt med vegobullar

I betalt reklamsamarbete med Pärsons

Hej hörrni! Jag hoppas allt är fint med er!

Det här blir ju faktiskt det första nya receptet här på bloggen för säsongen! Jag har haft väldigt fullt upp med att starta både min nya restaurangsatsning ChouChou och vårt nya utbildningsföretag Eat Green Academy, och ska dessutom börja fota en ny kokbok här i september, så det har inte funnits så mycket tid över för att spontanutveckla nya recept. Jag lagar ju trots allt extremt mycket mat till de andra projekten just nu, så jag hoppas ni förstår.

Men, när Pärsons hörde av sig och undrade om jag kunde göra två olika recept här under sensommaren med deras nya vegobullar så kunde jag inte tacka nej! Dels för att det gav mig ett bra tillfälle att faktiskt skapa ett nytt recept (vilket är KUL!) och för att jag också är väldigt nöjd med att Pärsons, som ju faktiskt är en del av HK Scan satsat på att utveckla en helt växtbaserad köttbulle, som är riktigt god!

Nåon kanske reagerar på att jag gör ett samarbete med ett företag som också har köttprodukter i sin portfölj, men för mig är det en självklarhet. Om det bara var 100 % växtbaserade företag som fick göra växtbaserade produkter så skulle utvecklingen gå väldigt långsamt. Det är superbra att etablerade företag som redan idag erbjuder folk de rätter och produkter de är vana vid använder denna kunskap och sina resurser för att också erbjuda dem växtbaserade alternativ. För ärligt talat, nog borde de väl ha ganska bra koll då på vad folk gillar, och ha väldigt goda förutsättningar för att göra riktigt god vegomat?

Av just den anledningen ville jag verkligen göra det här samarbetet. Jag ÄLSKAR att Pärson gör vegobullar, och hoppas att det här är början på en lång rad av helt växtbaserade produkter ifrån dem framöver 🙂

Dessa vegobullar är gjorda på ärtprotein, finns i kyldisken och är väldigt lättstekta. De har en fast konsistens som gjorde sig perfekt i den här stuvade pytten och en härlig umamismak. Precis vad man förväntar sig skulle jag säga! I och med att de är gjorda på ärta och i övrigt också är fria från allergier som selleri, senap, ägg och mjölk (så klart!) så är de ett grymt alternativ för den som som av olika anledningar inte kan äta dessa.

Pytten då! Det här mina vänner. Det är göttigt värre! Min pappa älskade pytt i panna och lagade det minst en gång i veckan på gamla korv, köttbulls och potatisrester som blivit över från veckans matlagning. Han älskade också grädde, så inte allt för sällan stuvade han pytt i pannan så här. Det gör onekligen det hela väldigt mycket svulligare, och tänker man på det är det ju inte värre att göra så här än att servera en gräddsås vid sidan av sina köttbullar med potatis! Ni bara måste testa!

Gräddstuvad kantarellpytt med vegoköttbullar,4 portioner

  • 1 paket Pärsons Vegobullar á 300 g
  • 300 g färska kantareller
  • 8 medelstora fasta potatisar
  • 1 stor eller 2 normala morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 msk japansk sojasås
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • 1 msk svampfond
  • 1/2 dl färsk hackad bladperilja
  • Salt och peppar
  • Rapsolja eller margarin till stekning

Gör så här

  1. Börja med att skölja potatisen, skala moroten, rensa svampen och skala löken. Skär potatisen och moroten i halvstora bitar, grovhacka löken och dela större kantareller i två eller tre bitar. Små kantareller kan du behålla som de är.
  2. Börja med att steka den råa potatisen, gärna i en separat stekpanna, då denna tar längst tid. Stek i rapsolja med salt och peppar på medelhög värme och rör om då och då. När potatisen fått steka i ca 10 minuter och blivit halvklar kan du slänga ner morötterna i samma stekpanna och steka dem tillsammans tills potatisen är genomstekt och har fått fin färg.
  3. I en annan stekpanna (eller i samma, men då tar allt lite längre tid), stek kantarellerna med lite salt och lite rapsolja på hög värme tills de vätskat ur och därefter fått fin stekyta. När svampen släppt all sin vätska så kan du tillsätta lite mer rapsolja för att ge den bättre stekyta. Låt detta få ta den tid det tar! Svampen blir mycket godare om den får steka ur all vätska och brynas, annars kan den bli lite slemmig.
  4. Lägg svampen åt sidan och stek sedan Pärsons Vegobullar i samma stekpanna på medelvärme med lite rapsolja, salt och peppar tills de fått fin färg och blivit fasta. Lägg även dessa åt sidan och stek sist löken i samma stekpanna som kantarellerna och vegbullarna.
  5. När löken hunnit bli mjuk och fått lite färg så river du ner en klyfta vitlök i pannan och vänder ner den färdigstekta potatisen, kantarellerna och vegobullarna i lökpannan och rör om så allt blandas.
  6. Låt allt bli varmt medan du vispar ihop grädde, sojasås, fond och senap i en bunke vid sidan och slår över pytten. Koka upp och låt puttra i 1 minut. Rör om så allt blandas och täcks väl. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att röra ner persiljan.
  7. Servera genast, gärna med inlagda rödbetor!

DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

med vegoköttbullar

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
0
Kommentera gärna! :)x
()
x