fbpx

Green Laces och veganläder

IMG_9513
Mina nya och snygga (men tyvärr för små 🙁 ) Vegan Doc Marterns 1461.

Hej!
Hoppas ni har haft en fin höst! Min jobbsituation har börjat stabiliseras lite, och jag känner sakta men säkert att lusten att återvända till bloggen har börjat vakna. Ni läsare fortsätter att rulla in, och uppenbarligen gillar ni åtminstone delar av vad ni ser, för ni blir fler och fler, trots att jag har varit ganska inaktiv på senaste. Det känns sjukt kul, och motiverande.
Jag har dock märkt att mina kreativa matlagningsäventyr går väldigt mycket i vågor. I och med att jag, till skillnad från ganska många  andra som driver stora matlagningsbloggar, inte har någon större ambition att göra det här till ett levebröd, så tar jag mig sällan tiden till att laga mat bara för att ha något att blogga om. Det blir helt enkelt nya inlägg när jag har något nytt att skriva om.
Då slogs jag av en tanke. Det är ju faktiskt inte så att det enda som en vegetarian, eller vegointresserad person, kan vara intresserad av eller i behov av att känna till är recept. Det finns ju en hel del massa andra grejer som kan vara läsvärda på ämnet. Därför har jag tänkt att jag framöver ska försöka bredda konceptet med Jävligt Gott liiiite. Självklart kommer fokuset fortfarande att vara på vegetarisk mat, men jag tänker mig att jag då och då kanske slänger in ett eller annat inlägg som lite mer har fokus på en vegetarisk, och hållbar livsstil. Jag är ju trots allt en total PK-nörd, så jag har en hel del tankar och grejer för mig som jag har funderat på att dela under en ganska lång tid.
Först ut blir därför det här inlägget, och ett av mina absolut bästa vegotips utöver att just börja käka vego. Veganläder!
IMG_9506
Mina nya favoritskor från Good Guys Don’t Wear Leather. Fejkmocka i mörkt marinblå och sjukt sköna att gå i.

IMG_9503
Fattar ni hur många år jag har letat efter ett sånt här bälte innan jag lyckades hitta detta från Wills London nu i höstas? Väldigt länge är svaret.

Veganläder och Green Laces
Egentligen finner jag det ganska konstigt att det finns så många människor där ute i världen som tycker att det är sjukt problematiskt att stoppa i sig döda djurkroppar, men ändå glatt klär sig i djurhudar. Om man har börjat tänka på kött, inte som mat utan som kroppsdelar, så känns steget till att också sluta se skinn och päls inte som tyger, utan som hud, ganska uppenbart.
Trots det är utbudet och marknaden för bra veganläder i Sverige försvinnande liten. Det finns (vad jag vet) bara en enda riktigt bra återförsäljare av kvalitetsprodukter av veganläder (och då menar jag inte fuskskinn av plast och tyg som skomärken använt i alla tider för att slippa använda dyrt läder, och som pajar på två sekunder, utan riktigt kvalitetsvegoläder som har samma livslängd och funktioner som vanligt läder), och det är Green Laces. 
De har både en butik på Hökens Gatan på Södermalm i Stockholm (såklart, vart annars?) och säljer hela sitt utbud via sin webshop (tack och lov!). Jag har köpt så gott som alla mina skor (utöver mina vegan doc martens, som är inköpta på footways), bälten och plånkor där de senaste fem åren och de har verkligen revolutionerat mina möjligheter att klä mig som jag vill – inte som jag måste för att undvika att gå omkring med kadaver på fötterna.
(Obs, ska tilläggas att jag INTE är sponsrad av GL, bara ett fan.)
IMG_9510
Ice Patrol kängor med infällbara broddar från Vegetarian Shoes som banne mig ska hålla mig både varm om, och stadigt på fötterna i vinter!

IMG_9514
Och sist men inte minst – mina fantastiska Vegan Doc Martens 1460 i cherry red (som mest ser brunt ut tycker jag). Jag har haft de här i två år, ”lädret” är fortfarande helt perfekt, men tyvärr har sulan spruckit och tar in vatten, så det är väl dags för pension 🙁

Internationellt sett så börjar riktigt bra veganlädersprodukter dyka upp på allt fler ställen, så jag förutspår att det bara är en tidsfråga innan fler märken och återförsäljare börjar dyka upp i Sverige. Men då måste efterfrågan öka – och det är därför jag skriver det här inlägget. Folk måste börja få upp ögonen för att det nu förtiden är sjukt enkelt att göra medvetna och jävligt goda val, även för sina kläder inte bara för sina magar – och att det spelar minst lika stor roll för djuren och klimatet!
Några märken jag rekommenderar att ni spanar in, för att se vilket schysst utbud som finns, är dessa. (Jag är ju då mest intresserad av herr kläder så det är vad jag har bäst koll på):

Och sist, ett litet PS till alla er som undrar varför jag då prompt, trots att jag tycker att läder är fel, ändå vill ha på mig grejer som ser ut som läder. Jag säger samma sak som till alla som undrar varför jag vill laga köttbullar utan kött, eller hamburgare utan rumpa. Det är inte smaken, utseendet eller rätten som jag har problem med. Lika lite som jag har problem med looken, modet eller funktionen med lädret. Det är det faktum att det ÄR DÖDA KROPPAR. Sjukt bra att man kan få det bästa av bägge världar då va?

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Matlagningstips, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
2 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
2
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!