Hej!
Jag hoppas allt är fint med er! Som ni kanske vet vid det här laget är jag både ett stort fan av svullig mat och av bra köksredskap. Så det var något av en match made in heaven när Sundqvist som importerar Scanpans fantastiska stekpannor hörde av sig för några veckor sedan och undrade om jag var intresserad av att laga något recept med deras Pro IQ serie. Scanpan är ett märke som är känt för att göra non stick stekpannor av riktigt hög kvalité. Här snackar vi ingen dålig teflon som lossnar på en gång utan riktigt hållbara pannor med bra värmeegenskaper och som är tåliga och håller riktigt bra så länge de sköts på rätt sätt.
Jag har haft Scanpan som mina go to pannor i flera år bredvid mina gjutjärnspannor, som ju av givna anledningar inte alltid funkar. En non stickpanna är perfekt om du exempelvis ska göra grytor eller pannor där du både vill steka och koka i samma panna, vilket inte funkar så bra i gjutjärn som då tappar sin beläggning. Så länge du inte överhettar dem, så håller scanpanpannorna sin beläggning riktigt länge, funkar på induktion, går att köra i ugnen osv osv. Ja, de är kort och gott super!
Utmaningen för många är dock att Scanpans pannor kan vara ganska dyra. Därför är det väldigt kul att kunna erbjuda er ett supererbjudande! Just nu har Scanpan ett supererbjudande där du får bägge dessa pannor på bilden, en större 28 cm diameter och en mindre på 20 cm för bara 1599:-! Ordinarie pris är 2598:- :O
För att lyfta fram pannorna riktigt så ville jag laga någon klassisk stekrätt. Efter lite funderande så insåg jag att jag faktiskt aldrig gett mig på en klassisk tysk schnitzel. Ni vet en sån där stor jäkel av tillplattat fläsk eller kalvkött som äts med citron, friterad kapris och typ potatis eller pasta. Det kändes som en klockren grej, då det kräver bra stekpannor, och tillbehören gärna också steks.
Efter lite funderande så landade jag i att testa sån där ”rosa” kyld formbar färs som har blivit allt vanligare på senaste som köttalternativ. Jag använde mig här av Lidls nya formbara färs, men jag gissar att vilket märke som helst av de rosa färserna funkar. Fördelen med dessa mot den frysta ”bruna” typen av formbar färs är att de blir mycket fastare och hårdare när de steks än vad den bruna färsen blir, som är lite saftigare. I det här fallet är vi ju ute efter att simulera en hel, men platt, köttbit och då är den fastare konsistensen perfekt. Jag la ca 150 g färs mellan två ark bakplåtspapper och dunkade ut den med en kastrull, saltade och pepprade och förstekte färsplattorna innan jag panerade dem. Och det blev perfekt! Sjukt bra konsistens, galet gott och riktigt enkelt! Det enda som du behöver tänka på är att vara varsam när du panerar schnitzlarna då de kan brytas i bitar av sin egen tyngd om du inte är försiktig när du vänder och lyfter dem.
Friterad kapris är för övrigt fantastiskt. Ni måste testa!