fbpx

Hummusbowl med falafel och fattoush


Hej!
Jag är nyligen hemkommen ifrån Los Angeles och för stunden ganska jetlaggad när jag skriver det här inlägget (som ska publiceras om en vecka – så när ni läser det så kommer jag förhoppningsvis att må betydligt mkt bättre *Edit* – Det gör jag inte, för jag är förkyld och helt slut efter en lång helg på Sthlm Food & Wine mässan. Men glad är jag!). Sådana svagare stunder kan det vara skönt med lite riktig comfort food, som heller inte är så värst svår att laga.
När jag tänker comfort food så tänker jag på mat som gör dig riktigt varm inombords. Som kanske är snäppet onyttigare och svulligare än genomsnittet, men som ger dig känslan av att hela ditt väsen bara njuter och slappnar av lite extra när du käkar det. Som är så där extra jävla gott. Alla länder har sina egna varianter av det. Britterna har sin sheperds pie, norrlänningarna sin palt, japanerna sin ramensoppa och jag är övertygad om att det här är vad libaneserna käkar när de precis gjort slut med sin pojkvän och behöver en matkram. Det är kärlek i en skål.
För ärligt talat – VARFÖR äter vi inte mer hummus ur skålar? Det är ärligt talat det bästa sättet att äta hummus på. Lägg en stor klick hummus i botten på en djup tallrik, smeta ut den utmed kanterna och fyll skålen med goda röror och grejer. Ät med sked eller med libabröd. Så. Jävla. Gott.


En grej som jag tycker kännetecknar riktigt bra comfortfood är också att den inte är för svår att laga. Visst – det finns comfort food som tar flera timmar att fixa, och som du njuter av när du är på besök hemma hos mamma eller farmor. Men för trött å sjukvarianten så underlättar det när du också kan göra en variant på 30 minuter – utan att kompromissa med smaken.
Då är det skönt att det ibland finns färdig falafel att ta fram ur frysen. Om du sedan snabbfriterar dem i stekpannan istället för att micra eller bara steka dem så får du dem ändå nästan precis så där fasta och knapriga som du vill ha dem. Men utan att behöva blötlägga kikärtor i 12 timmar och släpa fram köttkvarnen för att mala dem perfekta.
Fördelen med den här rätten är att den förutom att vara värmande och tröstande både är riktigt nyttig (ja – TROTS FRITERINGEN!) och riktigt klimatvänlig! Och framförallt den klimatvänliga dimensionen är något som både Findus och jag tror väldigt mycket på och gärna hjälper fler att hitta enkla sätt att få till i vardagen. Genom att skippa köttet och låta hummusen och falafeln stå i centrum så reducerar du din förkylnings eller jetlags klimatpåverkan med hela 25 %! För visste du att maten du äter står för drygt 25 % av din klimatpåverkan, och att du kan reducera den med nästan 90 % genom att äta veganskt? Varje måltid räknas, så varför inte börja redan idag? Det behöver varken vara svårt eller tråkigt.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

med falafel och fattoush
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x